Att hantera kriser
Vad är en kris?
Rubbad psykisk jämvikt och kontrollförlust
När en människas psykiska jämvikt rubbas avsevärt kan man säga att personen befinner sig i en kris. Krisen kännetecknas av intensiva negativa känslor, starkt obehag och ofta ett stort lidande för den som drabbats. I en kris är det också ofta svårt att tänka logiskt och eftersom påslaget är så stort kan det leda till att vi tappar kontrollen över oss själva.
Kanske har du någon gång upplevt en kris?
Starka känslor utlöser starka impulser
Vad menas egentligen med en
impuls? En impuls kan liknas vid en nästan oemotståndlig lust att agera på ett visst sätt - på det sätt som känslan i stunden säger åt oss att agera. Upplever vi till exempel rädsla (känsla) kan vi snabbt vilja fly och söka skydd (impuls). Ju starkare känslan är, desto starkare blir också impulsen och en starkare impuls blir svårare att stå emot.
Alla känslor kan ge oss olika typer av impulser. Om du till exempel blir väldigt glad över något kan du få starka impulser att le, hoppa högt och berätta för andra om vad som gjort dig glad. Ibland upplever människor liknande impulser vid liknande känslor, men impulserna kan också skilja sig mycket från person till person.
I en kris tar känslorna över
När människor är i kris har de alltså ofta svårt att behålla kontrollen och deras beteende påverkas starkt av den aktuella känslan och dess impulser. Människor i kris gör därför ofta saker utan att tänka sig för och gör saker trots att det kommer leda till negativa konsekvenser. Risken är alltså stor att man gör en redan svår situation ännu värre.
Känner du igen det här?
Det är inte svårt att förstå att känslor kan ta över, och att man då lätt tappar distansen till det som händer. Men det finns effektiva sätt att hantera kriser. Sådana färdigheter lär du dig i det här avsnittet.
Varför är det viktigt att lära sig hantera kriser?
Jo, om kriser uppstår om och om igen i ditt liv, kan din psykiska hälsa bli mycket sämre. Det blir också svårt för dig att nå dina mål i livet och att hålla goda långsiktiga relationer.
I en kris är det svårt att tänka klart
I kriser kan människor ofta inte tänka klart. Det kan vara helt omöjligt att resonera logiskt och se för- och nackdelar med olika beslut. Det här är viktigt att komma ihåg, eftersom det påverkar vilka färdigheter man kan använda. Det blir lätt missförstånd och nya problem om både omgivningen och man själv tror att logiskt tänkande fungerar som vanligt.
Vad betyder detta konkret för dig?
Du behöver veta att det inte är någon bra idé att försöka lösa problem eller reda ut konflikter under en kris. Risken är stor att du tar ineffektiva beslut eller att det blir bråk. Kanske har du ångrat något som du sa eller gjorde någon gång när du var extremt stressad? Ofta är det effektivare att vänta in rätt tid för problemlösning, även om du gärna vill reda ut allt som oroar dig. Du behöver vänta tills krisen har lagt sig.
Stå ut för att vinna tid
Krishantering handlar främst om att vinna tid, och att undvika att göra situationen värre. Därför behöver du träna på att stå ut. Tänk på att ingen kris varar för evigt, även om det kan kännas så just i stunden. Kriser är ett undantagstillstånd som varar en kort tid – därför är det alltid värt att vänta ut dem.
Gör det som är möjligt och hjälpsamt, och försök handla effektivt – på både kort och lång sikt. Påminn dig om att situationen ändå inte kan förändras på en gång. Om den kunde det, hade nog inte krisen uppstått från början.
Du behöver kunna tänka klart innan du fattar viktiga beslut. Olika former av distraktion är ett effektivt sätt för att stå ut – en liten stund till. När krisen har avtagit kan du ta nästa steg och lösa problem eller reglera känslor. Det behövs för att en ny kris inte ska triggas igång senare.
Gör en krisplan innan krisen kommer
Redan innan du hamnar i en kris bör du skriva ner en konkret krisplan. Skriv ner vilka färdigheter du ska använda när krisen kommer, steg för steg. Det första steget är oftast olika färdigheter för att stå ut genom krisen, utan att förvärra situationen.
Du behöver också en plan B – skriv vad du gör om den tänkta planen inte fungerar. Du kan till exempel ringa någon som känner dig väl och kan ge dig stöd. Om du behöver akut professionellt stöd kan du vända dig till en akutmottagning.
Av varje kris lär du dig något nytt! Anpassa och uppdatera din krisplan när du märker vilka färdigheter som passar bättre eller sämre för dig. Prata med någon du litar på om du har funderingar. Ha alltid krisplanen nära till hands – till exempel i mobilen, på en lapp på kylskåpet eller i ditt sovrum.