Call Us +1-555-555-555
Hantera Känslor logotyp

Dissociation

Vad är dissociation?

Dissociation innebär en förvrängd verklighetsuppfattning

Dissociation innebär att verklighetsuppfattningen förvrängs. Dissociationen kan ha olika svårighetsgrader, från att känna sig lite borta till att helt vara frånkopplad sin omgivning. Vissa beskriver det som:
 

  • "Jag kände mig liksom avstängd."
  • "Plötsligt kändes allt långt borta, som bakom en glasvägg."
  • "Jag slutade helt att ta in vad som hände omkring mig."
  • "Det var som om det inte berörde mig längre, det som hände."
  • "Jag var avdomnad i kroppen och hade svårt att röra på mig."
  • "Det var som om verkligheten var en film jag tittade på, men inte var en del av."
Plötsligt kändes allt långt borta, som bakom en glasvägg.

… men dissociation betyder inte att du är ”galen”

Dissociation är ett sätt för hjärnan att skydda dig från sådant den tror kan vara obehagligt. Detta är dock oftast inte hjälpsamt i vardagen utan ställer snarare till problem. Man kan känna att man förlorar kontrollen eller att man inte kan påverka det som händer under dissociation, vilket kan kännas väldigt obehagligt gör för vissa förstärka känslan av att vara "galen". Till skillnad från psykotiska tillstånd kan en person som dissocierat oftast efteråt förstå att det som hände inte var på riktigt. Man kan även lära sig att bryta dissociation, vilket vi kommer gå igenom längre ner.

Hur påverkas vi av dissociation?

Det blir svårare att lära sig saker
Forskning visar att dissociation försämrar förmågan till inlärning. Vill du lära dig något nytt är det alltså extra viktigt att uppmärksamma om du börjar dissociera. Sedan behöver du förstås också kunna bryta dissociationen – annars är risken stor att du inte kommer ihåg något av det du ville lära dig.

Våra sinnesintryck förvrängs

Om du dissocierar har du svårt att vara närvarande här och nu. Sinnesintrycken förvrängs, och du kan till exempel uppleva följande:
 

  • Röster verka komma långt bortifrån, fastän personen som talar står i närheten.
Vid dissociation kan du uppleva att röster kommer långt bortifrån, fastän personen som talar står i närheten.
  • Dina synintryck förändras och kroppen känns annorlunda. Kanske ser du plötsligt situationen uppifrån eller från sidan, eller upplever att din hand inte tillhör kroppen.


  • Kroppen känns bortdomnad, ibland så starkt att du inte kan röra på dig. Eller du känner dig som fastfrusen eller förstenad.

  • Du känner dig som en robot när du rör dig.

  • Du upplever att saker smakar och luktar konstigt och annorlunda.

 

Människor som dissocierar kan ta till extrema metoder, som att skada sig själva, för att bryta dissociationen och börja ”känna” igen, och slippa vara avstängda.

Vi känner mindre smärta
Forskning visar att dissociation påverkar hjärnans smärtcentrum: Människor som dissocierar verkar vara mindre smärtkänsliga än människor som inte dissocierar. När du blir mindre känslig för smärta (har en högre smärttröskel) kan det ta längre tid innan du känner smärta om kroppen skadas. Det kan vara farligt – du riskerar till exempel att inte märka när vattnet i duschen blir för varmt. 

Att bli mindre smärtkänslig kan vara farligt
Svårt att minnas/ minnesluckor
Det är vanligt att människor som dissocierar "inte kommer ihåg" vad de har gjort eller vad som har hänt.

Vi kan förlora tidsuppfattningen och få minnesförlust
Du kan förlora tidsuppfattningen om du drabbas av dissociation. Du kan uppleva tiden som konstig eller ovanligt utdragen, och ibland saknas delar av dagen helt och hållet.

Även minnet kan påverkas, eftersom tidsuppfattningen och sinnesintrycken ibland helt försvinner. Hur ska man kunna minnas något som man inte har tagit in till att börja med? Du kan till exempel märka att du verkar ha kommit överens om saker med andra, men inte vet själv vad som har sagts. Det finns också berättelser om att personer som dissocierar plötsligt står framför en byggnad någonstans utan att veta hur de kom dit. 

Varför dissocierar vi?

Vi försöker skydda oss från fara
Du känner kanske till att vissa djur och insekter kan spela döda. Det gör de dock inte medvetet, utan en omedveten kroppsreaktion triggas igång vid hot. Det leder till att djuret blir orörligt och stelt, och inte reagerar på beröring.

Även dissociation är antagligen en sorts skyddsreaktion: något som människor har utvecklat för att skydda sig i extremt hotfulla situationer när det inte är möjligt att fly.
 
Arv och miljö samspelar
Många människor har upplevt hotfulla situationer, men alla dissocierar inte. Varför? Vi vet att människor kan reagera olika på hotfulla situationer. Det spelar till exempel roll hur man upplever det hotfulla, och vilken typ av hotfull situation det är. Det spelar också roll vilka färdigheter och erfarenheter man har med sig i bagaget sedan tidigare.

Forskningen pekar också på att vårt genetiska arv spelar roll. En del människor verkar ha en medfödd sårbarhet för dissociation. Om du har en sådan sårbarhet är risken större att du dissocierar om du råkar ut för en hotfull situation.

Arv och miljö samspelar alltså – både din medfödda sårbarhet och dina erfarenheter under livet spelar roll.

Ungefär såhär skulle två kurvor kunna se ut som beskriver intensiteten i en persons stressreaktion och grad av dissociation. Som du ser följer kurvorna varandra. Stark stressreaktion brukar alltså förekomma när en hög grad av dissociation triggas igång.

Stark ångest kan trigga igång dissociation
Vad tr
iggar igång dissociation? Det har visat sig att dissociation kan utlösas hos människor som:
 

  • har upplevt traumatiska situationer och utvecklat ett posttraumatiskt stressyndrom (en ångeststörning orsakad av ett trauma)
  • har andra typer av ångeststörningar
  • har starka känslosvängningar (emotionell instabilitet)
  • har en stark obehaglig inre spänning – ju högre inre spänning och ju starkare negativa känslor, desto större risk för dissociation
  • har använt alkohol och droger
  • har vissa sjukdomar, till exempel vissa neurologiska tillstånd.

 

Dissociation blir ofta värre med tiden
Dissociation blir lätt värre med tiden – den kan börja komma automatiskt. Det betyder att fler och fler saker leder till dissociation. Inom psykologin kallas detta fenomen för ”generalisering”.

Till exempel kan röda bilar trigga igång dissociation för någon som har varit med om en bilolycka med en röd bil. Med tiden kan alltfler bilar i olika färger och modeller utlösa dissociation, om dissociationen får fortsätta att utvecklas ostört. Om det fortsätter ännu längre, kanske personen till slut måste undvika trafiksituationer helt och hållet för att inte riskera att dissociera.

Dissociationen kan alltså bre ut sig och till slut påverka de flesta områden i livet. Då kan det bli ännu svårare att få vardagen att fungera och förstå varför dissociationen uppträder. Därför behövs sätt att bryta den.

Föreställ dig att du slänger en sten i vattnet och du ser hur ringarna i vattnet sprider sig över vattenytan. På samma sätt kan dissociation triggas i gång i alltfler situationer med tiden.

Lär dig förstå och minska dissociation

Jobba med medveten närvaro – var här och nu

Forskning visar att risken för dissociation ökar när du upplever starka negativa känslor och stressreaktioner. Lyckas du minska detta, minskar alltså även risken för ny dissociation. Dissociation är på många sätt den mest extrema motsatsen till medveten närvaro. Ju mer du är medvetet närvarande och fokuserar på här och nu, desto mindre är risken att du stänger av och dissocierar. Läs mer i kursen Medveten närvaro.

Ett första steg för att minska dissociationen kan alltså vara att jobba för att minska starka negativa känslor och stressreaktioner allmänt – och bli mer medvetet närvarande.

Det är ofta en bra idé att fundera över för- och nackdelar med dissociation. Ju bättre du förstår vad som påverkar dig, desto lättare är det att förändra saker och ting.

Reflektera över för- och nackdelar med dissociation
Känns det svårt för dig att släppa det ”skydd” som en dissociation kan betyda? Gör då en lista med för- och nackdelar med dissociation:

1. Vilka
fördelar upplever du? Kanske är det en lättnad att få ”lämna” en stressig situation en stund? Kanske låter andra dig vara i fred när du blir avstängd? Var ärlig mot dig själv när du svarar på frågan. Då blir det lättare att ta ett medvetet beslut om att minska dissociationen.

2. Vilka nackdelar upplever du? Frågan är avgörande – när du svarar hittar du troligen de viktigaste argumenten för att minska dissociationen. Nackdelar kan till exempel vara att:

  • du tappar kontrollen när du dissocierar
  • det är svårt att bygga stabila relationer när du dissocierar bara för att ni till exempel har en konflikt som ni behöver reda ut
  • dissociationen hindrar dig från att hantera känslomässiga kriser med hjälp av andra, mer effektiva strategier
  • du inte bara förlorar kontakten med smärtsamma känslor när du blir avstängd, utan också de positiva känslorna tas ifrån dig – vill du det?

 

För en dagskurva som beskriver hur graden av dissociation förändras över dagen.

Lär dig beskriva olika grader av dissociation
Vill du kunna hantera dissociation effektivt? Då behöver du först lära dig att känna igen och beskriva dissociationen – så som du upplever den.

Prova att skatta din grad av dissociation från 0 till 100 procent. 0 procent betyder att du inte är dissocierad alls, och 100 procent betyder att du upplever en extremt stark dissociation. Gör den här skattningen flera gånger om dagen under några dagar, och skriv ner resultatet. Utvärdera sedan det du skrivit och fråga dig:

 

  • Hur märker jag att jag ligger på ”0” och att jag inte är dissocierad överhuvudtaget? Hur märker jag att jag är närvarande här och nu?
  • Hur märker jag att dissociationen är medelstark (50 procent)?
  • Hur märker jag att dissociationen är stark (75 procent)?
  • Hur märker jag att jag är nästan helt och hållet dissocierad (90 procent)?

 

Lär dig upptäcka dissociationen i tid
Ju bättre du blir på att märka att en dissociation är på väg, desto lättare kan du bryta den – i tid. Därför är tidiga tecken viktiga att känna till. Det är alltid svårare att bryta en dissociation som har hunnit bli mycket stark. Fråga dig:

  • Vad är det första jag märker när en dissociation är på väg?
  • Börjar kroppen kännas annorlunda?
  • Upplever jag en krypande känsla?
  • Kan någon del av kroppen domna bort?
  • Upplever jag röster annorlunda?
  • Börjar tankarna förändras?
  • Blir tankarna mer automatiserade?
  • Kretsar tankarna runt ett specifikt tema?
  • Upplever jag att tankarna blir diffusa och svårgripbara?

Lär dig upptäcka faktorer som gör dig mindre sårbar
Du kan göra saker som förebygger dissociation. Det gör du bäst genom att minska din sårbarhet för dissociation. Sårbarhet är något vi ibland har med oss in i situationen. Sårbarheten påverkar hur vi kommer att kunna hantera det som händer (det som utlöser dissociation – utlösaren).

Förmodligen känner du till uttrycket sårbarhet från andra sammanhang. Du blir till exempel ofta mer sårbar för en förkylning om du har sovit eller ätit för lite, eller om du inte har hunnit återhämta dig från stress. Du kan alltså bli mindre sårbar för en förkylning genom att sova, äta och återhämta dig som du ska. På samma sätt kan du i regel bli mindre sårbar för dissociation om du ser till att:

Forskning har visat att många som dissocierar ofta och starkt dricker väldigt lite.
  • sova tillräckligt


  • äta och dricka vatten regelbundet, så mycket som din kropp behöver


  • undvika alkohol och droger

  • minska ditt allmänna stresspåslag och dina negativa känslor så gott det går

  • ta hand om dig och sänka kraven och stressen extra mycket om du har PMS.

 

Titta också på dina dagliga skattningar av dissociationen. Titta extra noga på de dagar då du har haft stark dissociation. Leta efter faktorer som gjorde dig extra sårbar just denna dag – och fundera på hur du kan minska din sårbarhet konkret.


 
Lär dig upptäcka utlösare
Om du dissocierar – tänk då en kort stund på vad som hände sist du dissocierade, precis innan dissociationen startade.

 

  • Du kanske hörde någon i din omgivning höja rösten och trodde att hen var arg?

  • Kanske blev det för mycket sorl i rummet – alltför många stimulus som strömmade emot dig samtidigt, så att det kändes hotfullt?

  • Kanske triggade din egen rädsla för att bli lämnad igång maktlöshet, ensamhet och panik – så att du blev känslomässigt överbelastad och till slut började dissociera?

 

Ett effektivt sätt att hantera dissociation är att se till att den inte triggas igång alls. Men hur får du till det? Lär dig att upptäcka vad som utlöser dissociation. Då kan du också lära dig hur du kan undvika utlösaren, eller hitta andra sätt att hantera den. Titta till exempel på dina dagliga skattningar av dissociationen. Titta extra noga på de dagar då du har dissocierat. Kan du hitta typiska utlösare?



Ofta har människor lättare för att dissociera när de:

  • lägger sig ner


  • håller på att somna eller vakna

  • har en hopsjunken kroppsställning, sänker huvudet och tittar nedåt eller snett framför sig på golvet

  • upplever negativa känslor som blir väldigt starka i situationen

  • upplever verkligt hotfulla situationer.

 

Försök särskilt att undvika hotfulla situationer. Du behöver en trygg miljö och en trygg vardag för att kunna sluta dissociera.


Hur undviker jag att dissociera när jag vaknar?
Har du lätt att dissociera när du håller på att vakna – när du är lite halvvaken? Här är några exempel på hur du kan hantera en sådan utlösare:

  • Ha en nedkyld handduk bredvid sängen, som du kan lägga runt nacken.

  • Ha en småtaggig massageboll i plast bredvid sängen, som du kan rulla över huden.

  • Ha mobilen och hörlurar bredvid sängen, så att du kan lyssna på något som väcker dig på ett bra sätt.

  • Sätt dig upp i sängen direkt när klockan ringer. Ligg inte kvar halvvaken eftersom dissociationen lätt tar över då. Var noga med att sätta dig upp så att fötterna nuddar golvet – golvkontakt hjälper dig att orientera dig i rummet och stanna kvar här och nu.

  • Tänd lampor i rummet eller släpp in solljus.

Starka sinnesintryck – ett sätt att bryta dissociation

Hörsel
Du kan bryta dissociation med hjälp av starka sinnesintryck. Du arbetar alltså med lukt, smak, hörsel, syn och känsel. Här följer några exempel på hur du använder dig av hörsel.:

 

  • Lyssna på starka ljud, som hög och rytmisk musik.

  • Ta hjälp av en person du har förtroende för, och bestäm att hen klappar med händerna nära ditt öra när du börjar dissociera.

 

Be någon klappa med händerna nära ditt öra när du känner av dissociation.

Syn
Så här kan du använda dig av syn för att hantera dissociation:

 

  • Följ med blicken hur molnen på himlen rör sig. Eller titta på något annat som får dig att rikta blicken snett uppåt, så att du får en stolt hållning i nacken. Du kan också hålla huvudet högt och föreställa dig att du är en stolt flamenco- eller tangodansare. Då bryter du tendenser att rikta blicken nedåt – något som kan göra att du blir inåtvänd och fastnar i dissociation.

  • Undvik att blunda om du vet att du lätt dissocierar då.

  • Flytta blicken från vänster till höger flera gånger. Du kan be någon att hålla ett finger framför dig och röra det från vänster till höger.

  • Fokusera på platsen där du är, på här och nu. Beskriv det du ser för dig själv.

 

Fatima ställer sig framför sin bokhylla och räknar böckerna eller räknar alla bokryggar som är röda. Hon är noga med att rikta blicken uppåt.

Känsel – chocka kroppen lite
Så här kan du använda dig av känselsinnet för att hantera dissociation:

 

  • Duscha kallt eller håll huvudet kort under kallt vatten (se även TIPP-färdigheter).

  • Skölj händerna i kallt vatten.

  • Lös upp en isbit i munnen.

  • Lägg en ”coolpack” (kylgelé på påse) runt nacken eller i händerna.
När Emelie lägger en brustablett som smakar citron på tungan börjar det bubbla och kittla, lödder fyller munnen och skapar många olika sinnesintryck.
  • Lös upp en brustablett i munnen och uppmärksamma löddret som bildas.

  • Lägg ett gruskorn i skon när du går ut.

  • Gå barfota på en inte alltför vass spikmatta, på smågrus eller över en träpinne.



Känsel – håll dig närvarande med hjälp av beröring
Här är fler exempel på hur du kan använda känsel för att vara här-och-nu:

 

  • Håll en massageboll i handen och kläm hårt. Rulla bollen mot armarna och benen.

  • Nyp dig lite lätt i skinnet utan att lämna märken.

  • Väck kroppen genom att klappa och massera den hårt så att det känns, men det får inte göra ont. Börja med att skaka händerna varma för att få igång blodcirkulationen, snurra på handlederna och rör på fingrarna. Stampa sedan med fötterna innan du börjar klappa med händerna på hela kroppen, nerifrån och upp: Klappa först på benen och låren, sedan på höften, magen och bröstkorgen. Fortsätt med händerna och armarna, var för sig, och avsluta med axlarna, ansiktet och huvudet.

  • Använd ofarlig smärta: Tryck på smärtpunkter på kroppen, till exempel på handflatan mellan tummen och pekfingret. Snärta lätt med en gummisnodd runt handleden – men inte för hårt och inte för länge eller för ofta.

 

Känsel – aktivera muskler
Här följer fler exempel på hur du använder dig av känselsinnet och aktivering av muskler:

 

  • Spring i trappan, eller gå ut och spring snabbt i några minuter (se även TIPP-färdigheter).

  • Kör ett kort pass med en roddmaskin eller en motionscykel.

  • Träna intensivt med en så kallad hand trainer – en v-formad metallkonstruktion med fjäder som hjälper dig att träna greppstyrka och underarmsmuskler på ett sätt som ger intensiv distraktion.

  • Stå på tå i några sekunder, eller stå på en balansbräda.

  • Sitt i 90 grader utan stol, lutad mot en vägg.
Du kan gå ut och springa snabbt i några minuter.

Dissociation får dig nästan alltid att känna dig avdomnad, och du får svårare att röra på kroppen. När du aktiverar musklerna motverkar du därför dissociationen. Du hindrar kroppen från att ”stänga av” och du känner dig levande i stället.

Här kan du läsa vidare om några av färdigheterna:

En berättelse ur livet

Sofia har återtagit kontrollen över sitt liv
Sofia känner att hon har missat en stor del av sitt liv. Det har försvunnit i någon sorts ogenomtränglig dimma. Hon har till exempel svårt att berätta om sin uppväxt eller om något som hände förra året eftersom hon inte minns. Det är frustrerande, och hon märker att andra inte riktigt förstår. Hon förstår ju inte själv. Hur blev det så här? Men förra veckan fick hon till slut svar på många frågor. Det hela beror på stark dissociation.

Först nu vet hon varför hon har känt sig ”som avstängd” – det är inget hon bara har inbillat sig. Hon har också fått reda på hur hon kan bryta dissociationen.

Sofia brukar stå upp och aktivera musklerna för att stoppa dissociationen, ibland genom att göra tåhävningar.

Hon är glad att hon fått veta det hon behöver, men samtidigt är det läskigt. Om dissociationen försvinner kommer hon att konfronteras mer med sina känslor – för dissociationen har ju varit ett slags skydd. Hon försöker dock påminna sig om de långsiktiga mål som dissociationen står i vägen för. Framförallt vill hon vara närvarande och uppleva känslor när hon är tillsammans med sin lilla dotter. Hon vill kunna minnas saker de har gjort tillsammans.

Sofia försöker vara uppmärksam på när benen börjar domna bort, för hon har lärt sig att det är ett tidigt tecken på dissociation. När det händer brukar hon stå upp och aktivera muskler, ibland gör hon tåhävningar. Hon går också ut för att få frisk luft i ansiktet och röra på armarna lite. Blir det extra svårt kan hon också duscha kallt med kläderna på. På så sätt stoppar hon dissociationen. Hon övar också mycket på medveten närvaro – hon gör två eller tre övningar varje dag.

Hon är dessutom noga med att reglera känslor på ett effektivt sätt, för oftast får hon problem om känslorna blir alltför starka. Det har blivit en ganska automatisk reaktion att hon då försvinner bort och slutar ta in vad som händer. Hon påminner sig om att dissociation till och med kan ge minnesluckor. Och det vill hon inte vara med om igen.

Övningar att prova nu

Prova ett sätt att bryta dissociation
Prova något av sätten att bryta dissociation här och nu. Klappa till exempel på hela kroppen så som vi beskriver ovan, nerifrån och upp.

Övningar att prova de närmaste dagarna

Använd färdigheter för att minska dissociation

  1. Skriv ner hur stark din dissociation är ett par gånger varje dag (från 0 till 100 procent).

  2. Identifiera minst ett tidigt tecken – vad är det allra första du lägger märke till när dissociationen är på väg? Kanske märker du att kroppen domnar av eller att du börjar ha svårt att ta in det som händer runt omkring dig?

  3. Identifiera åtminstone en faktor som gör dig mer sårbar för dissociation . Försök att minska din sårbarhet på något sätt. Testa till exempel att vara noga med att äta och dricka tillräckligt eller att sova tillräckligt.

  4. Välj ut minst ett sätt att hantera utlösare bättre, eller bryta dissociation . Titta på exemplen ovan. Ta gärna hjälp av någon du litar på för att diskutera och analysera hur din form av dissociation bäst kan stoppas.

 

Tänk på ...

Du kan ta kontroll över dissociationen – det blir lättare med tiden
Tappa inte hoppet! Ju mer du arbetar med dig själv, desto mer kontroll får du över dissociationen. Även människor som har haft problem med dissociation under många år kan nå en förändring med hjälp av färdighetsträning.

I vissa fall är dissociation en del av ett posttraumatiskt stressyndrom (en ångeststörning orsakad av ett trauma). Då kan det vara viktigt att också gå igenom en behandling för det.

Share by: