Call Us +1-555-555-555
Hantera Känslor logotyp

Distraktion genom att göra något för någon annan

Att ge något till någon - vad ska det vara bra för?
Att ge bort något är kanske inte det första man tänker på om man befinner sig i en jobbig situation, eller? Men faktiskt är just den här färdigheten effektiv för många. Låt oss titta lite närmare på hur den fungerar.

När du förbereder något att ge till någon annan, ändrar du fokus och får ett nytt mål som kan distrahera dig från din egen känsloreaktion. Färdigheten liknar alltså att distrahera sig genom en aktivitet (se Distraktion genom aktiviteter). Skillnaden är att du nu har ett bestämt syfte med din aktivitet – nämligen att skapa något som du vill ge till någon annan.
En gåva kan betyda lika mycket för den som ger som för den som får gåvan!
Att ge något till någon ger dig oftast mer än bara distraktion. De flesta människor som använder denna färdighet upplever också positiva känslor. Varför?

Jo, eftersom den som får något oftast blir glad och säger något uppmuntrande till dig, får du också positiva känslor. Det smittar liksom av sig, och du känner dig kanske stolt eller nöjd. Vill du vara en god vän känns det dessutom rätt att hjälpa den som du är vän med. 



Effektiv distraktion eller problembeteende?

Konsekvenserna avgör
Vi har nämnt positiva konsekvenser av att ge något till någon, men det kan också hända att negativa konsekvenser dominerar. Kom ihåg att det är konsekvenserna som avgör om beteendet är en färdighet eller inte.

Det finns alltså faror med att distrahera sig genom att ge något till någon. Vad skulle kunna hända om du gör detta alltför ofta? Vad tror du? Kanske har du redan upplevt det själv?
Vad händer om du ger för ofta?
Du kan bli trött och känna dig utbränd om du ständigt hjälper andra eller ger andra något. Det tar ju på dina krafter, även om det är positivt att vara hjälpsam. Det kan till och med gå så långt att du känner dig utnyttjad.

Även om distraktion genom att ge något kan vara en viktig färdighet, ska du alltså vara extra noga med att inte överanvända den. Du behöver hitta en balans mellan vad du ger till andra och vad du själv tar emot. Det kan vara bra att ibland stämma av med dig själv hur denna balans ser ut.

Använd och kombinera olika färdigheter
Att variera dina färdigheter är ett enkelt knep för att inte riskera att överanvända distraktion genom att ge något. Försök alltså att hitta flera krisfärdigheter som fungerar och som du kan planera in. Att ge något kan du till exempel kombinera med att lindra genom fem sinnen, att förbättra nuet genom fantasi eller kanske med någon andningsövning.

Här kommer några fler exempel att fundera på, med kommentarer och eventuella alternativ.

 

  • Jag lagar mat och bjuder in en god vän på middag. Fundera. Vilka positiva konsekvenser får detta?
  • Kommentar: Du får distraktion och din vän får något att glädja sig över. Du skulle också kunna skriva ett sms till någon som är viktig för dig eller ringa en vän och skicka med en vänlig hälsning.
  • Jag slår in något som en present till en vän – något som kan användas till dekoration. Fundera. Vilka positiva konsekvenser får detta?
  • Kommentar: Du får distraktion och din vän får något att till exempel dekorera sin lägenhet med.
  • Jag handlar åt grannen som är lite till åldern kommen och har svårt att ta sig till affären. Fundera. Vilka positiva konsekvenser får detta?
  • Kommentar: Du får distraktion och din granne får hjälp med något som är viktigt. Du skulle också kunna besöka någon som du tror uppskattar uppmärksamheten.
  • Jag hjälper en kollega att ordna fika för en annan kollega som fyller år. Fundera. Vilka positiva konsekvenser får detta?
  • Kommentar: Du får distraktion och din kollega uppskattar säkert din hjälp.

 

Fler exempel

Titta efter om det är något du skulle kunna prova.

En berättelse ur livet

Peter gör grannen en tjänst och hjälper samtidigt sig själv
Ute strålar solen men inombords känner Peter att det är alldeles tomt. Hjärtat bultar och han märker att han har svårt att koncentrera sig. Hur blev det så här? Han kan inte riktigt se vad som plötsligt fick honom att känna sig så uppe i varv. Men det spelar ingen roll just nu – han behöver använda sin krisplan och får vid ett senare tillfälle titta närmare på vad som utlöst de här känslorna. Peter tar fram krisplanen, som han tidigare lagt in i sin mobil, där steg två handlar om distraktion genom att ge något till någon:

 

  1. Jag börjar med att hjälpa min kropp, min fysiologi, och försöker varva ner genom att duscha kallt i tio minuter (TIPP-färdigheter).
  2. Jag ger något till någon genom att knacka på hos grannen och erbjuda mig att gå ut med hunden.

 

Efter hundpromenaden kan Peter tänka klarare igen. Han känner sig uppiggad av grannens tydliga tacksamhet och sätter sig ner för att titta på en film innan han gör sig i ordning för att sova. De tankar som dyker upp och oroar honom skriver han in i mobilen, och han bestämmer sig för att titta närmare på dem när han är utvilad. Peter förstår att det nog finns ett problem han behöver lösa, men det är inte rätt läge att börja så här sent på kvällen. 

Peter knackar på hos grannen och erbjuder sig att gå ut med hunden.

Tänk på ...

Kräv inte för mycket av dig själv
Gör bara sådant som du kan och vill. Hur bra skulle du må om du inte hade pengar till hyran i slutet av månaden? Förmodligen inte så bra, eller hur? Var alltså noga med att hitta sätt att göra något för någon som passar in i ditt liv och som är möjligt för dig, även ekonomiskt.

Det är också viktigt att gåvan innebär att du gör saker som du faktiskt klarar av – kräv inte för mycket av dig själv. Fixa till exempel en lunchlåda åt någon, om du har tid och möjlighet att laga mat. Skapa något fint med saker du hittar på en promenad, om du tycker om att vara ute i naturen. Laga hålet på din väns cykeldäck, om du är tekniskt kunnig. Men erbjud dig inte att göra saker som du egentligen inte kan eller vill.

Share by: