Call Us +1-555-555-555
Hantera Känslor logotyp

Krislista

För att stå ut i en kris, utan att skapa nya problem, behövs färdigheter! En krislista samlar just de färdigheter som du kan ta till när du inte vet vad du ska göra.


Kombinera olika färdigheter

Ju starkare känslor du har desto fler färdigheter behövs! Du kan bilda en kedja av färdigheter som exempelvis kan se ut så här:

  • Du duschar kallt för att kyla ner dig
  • Du distraherar dig genom att tänka på något annat och till exempel räkna baklänges från 100 i steg om 7 (100 … 93 … 86 osv).
  • Du lindrar ångesten genom att titta på ditt akvarium och följa fiskarna med din blick, eller du kanske lyssnar på musik om det kan lindra.

Vad är en krislista?

Din alldeles egna krislista är helt enkelt en lista på färdigheter som du kan ta till, och som du vet passar för just dig, efter att du provat och utvärderat. Det är ofta just en sådan kedja av färdigheter som vi visade ovan. Poängen med krislistan är att snabbt bli påmind om vad du faktiskt kan göra när krisen uppstår. Vissa väljer att ha den uppsatt i sitt sovrum eller på kylskåpet, eller att ha den i mobilen. Tänk på att ha färdigheter både när du känner att krisen är på väg, för att hinna bromsa den, men även vad du behöver ta till när den uppstår oväntat från ingenstans. Det kan alltså vara en krislista för när du ännu inte nått så högt i känsla. Den går från medelintensiva färdigheter till de mest intensiva färdigheterna. Sen kan du också ha en krislista som börjar med de mest intensiva färdigheterna och sedan hjälper dig med mindre och mindre intensiva färdigheter för att krisen ska fortsätta gå ner.


Vissa tycker också att det är hjälpsamt att ha en praktisk låda - en krislåda - med saker som man brukar använda sig av (som taggboll, chilipulver, mandala, korsord, eller brustabletter). Vissa av dessa saker kan man också ha med sig i en väska när man inte har tillgång till sin krislåda. 

Exempel på en krislista som börjar på lägre känsla:

1. Ta en promenad och lyssna på musik (förbered till exempel en spellista i telefonen som heter just "Krislista").
2. Se min favoritserie "Vänner". 
3. Påverka andningen (t.ex. se TIPP "4:6").


Om du märker att det börjar hjälpa kan du fortsätta göra fler distraktionsfärdigheter. Om du däremot inte märker av någon effekt kan du gå vidare i krislistan.


4. Duscha i iskallt vatten.
5. Ring min bästa vän (skriv här även namn och telefonnummer).

Exempel på en krislista där du har stark känsla när du börjar:

1. Gör kyla från TIPP (t.ex. aktivera dykarreflexen)
2. Distrahera genom andra tankar (t.ex. räkna ner från 100 i steg om 3)
3. Distrahera med aktivitet (t.ex. spela mobilspel).


Om du märker att det börjar hjälpa men att du behöver mer tid kan du fortsätta göra fler distraktionsfärdigheter. Annars kan du gå vidare med dessa:


4. Lindra (t.ex. med tyngdtäcke, varm dryck och klipp på söta djur)
5. Validera dig själv

6. Fråga wise mind vad du behöver nu

Kom ihåg!

Var så specifik som möjligt eftersom en kris kan påverka din förmåga att tänka klart och ta beslut. Så t.ex. istället för att det står "se på serier", skriv vilken serie. Sen om du faktiskt är i ett tillstånd där du kan tänka klart nog, och känner för något annat, ja då är det ju fritt fram att välja såklart.

Behöver du informera närstående om din krisplan?
Det kan vara viktigt att tala om för dina närmast anhöriga och vänner hur din krisplan ser ut. Då kan ni undvika missförstånd, och människor i din omgivning förstår varför du gör som du gör när du reagerar starkt. Det kan ju också vara värdefullt att få uppmuntran och stöd i att använda krisplanen.

Däremot hjälper det dig knappast om du till exempel får en kritisk kommentar när du plötsligt och oväntat går och duschar mitt på dagen. Men hur ska den andra personen förstå om du inte har berättat att ”duscha kallt” är en av de färdigheter du använder när du behöver hjälp att stå ut?

Kanske kan du också få konkret hjälp av någon om du är öppen och berättar om din krisplan. Du kanske till exempel kan få hjälp att bygga en liten hemgjord ”barfotaväg” – ett litet område med skrovlig yta eller småsten där du kan gå barfota. Eller kanske syr ni ihop ett påslakan med tennisbollar och skapar ett bolltäcke som du kan ligga på eller under för att få distraktion (lite som ett hemgjort kedjetäcke).


Om du på listan har att du ska ringa en specifik person, kom ihåg att stämma av med personen innan om att det är okej att du ringer just denne i en krissituation. Prata även ihop er vad personen förväntas göra när du ringer i kris. Du kanske behöver avledas och prata om något helt annat än det som hänt, eller tvärtom få hjälp att sortera dina tankar kring det som utlöst situationen? Inget är fel, bara det är tydligt för personen som är med på din krislista så att de även vet när de behöver hjälpa dig att göra något annat på din krislista, eller ta kontakt med vården. 


Det är viktigt att du har tillgång till kontaktuppgifter till en vårdkontakt eller psykiatriska akutmottagningen, om det är så att du behöver hjälp utifrån. Om det är svårt att ta hjälp i ett första skede så kanske det finns någon närstående eller någon du litar på som du kan kontakta, som i sin tur kan hjälpa dig få den hjälp du behöver? Om det är akut, glöm inte att du alltid kan ringa 112.


Ta hand om problemen när krisen avtar
När en kris börjar avta och du kan tänka klart igen, är det oerhört viktigt att inte sluta använda färdigheter. Då behöver du i regel fortsätta att reglera känslor, lösa problem och vårda eller reparera dina relationer.

Krisen kommer tillbaka snabbare än du t
ror, om du inte tar hand om de problem som finns, reder ut konflikter och reglerar de känslor som låg bakom krisreaktionen.

Övning ger färdighet

Glöm inte bort, som återkommande också nämns på den här sidan, att övning ger färdighet! Våga prova olika färdigheter, i olika sammanhang och flera gånger. Något kanske inte funkar första gången, ge färdigheterna en chans! Men allt funkar inte heller för alla. Se färdigheterna som ett smörgåsbord; smaka på allt men välj sedan ut dina favoriter! 


Olika situationer kräver olika färdigheter

Glöm inte bort att krissituationer kan uppstå var som helst; hemma, på jobbet, på stan. Med vem som helst; familj, okända, nära vänner eller ingen alls. I vilka förutsättningar som helst; i olika väder, olika tillgång till saker du brukar använda, olika sinnestillstånd. Allt påverkar vilka färdigheter som blir mest användbara. Därför är det viktigt att ha provat många olika, som du sedan kan anpassa eller ta till.


Prova när du är lugn!

Det är svårt att öva på en ny färdighet när du redan är i kris. Tänk på att öva innan, när du är lugn, så att det är lättare att få till när krisen faktiskt uppstår. 

När krisen är över

När allt har lugnat sig och du kan titta tillbaka på det som hände är det bra att reflektera över hur det gick. På så sätt kan vi öka vår medvetenhet om hur vi fungerar och vad vi kan tänka på nästa gång det händer.

Hur gick det att göra färdigheter?


Finns det något jag kan göra som skulle öka sannolikheten att jag gör färdigheter? 

Exempel:

-Minska sårbarheter som sömnbrist, hunger och smärta.

-Om känslan var för stark – försök vara uppmärksam på dina känslor. Ibland kan det finnas ett fönster innan känslan blivit för stark då man kan använda färdigheter. 

Vad triggade krisen?

Finns det något jag skulle behöva tänka på nästa gång?


Exempel:

-Lämna miljön där det triggande finns.

-Ifall triggern är inuti dig (tankar, bilder, kroppssensationer) kan du t.ex. använda distraktion.

-Om jag vet att ett visst sammanhang ofta är triggande kan jag fundera på vad jag kan göra för att förbereda mig (se cope ahead). 

Behöver jag säkra min omgivning?

Exempel:

-Gör dig av med saker som kan användas för att skada dig (eller lägg undan dom).

-Lägga fram påminnelser om krislistan.

-Begränsa tillgången till alkohol.

Share by: