Call Us +1-555-555-555
Hantera Känslor logotyp

Att be om hjälp och att våga säga nej

Att be om något och att våga säga nej är två viktiga relationsfärdigheter, såväl som för att nå långsiktiga mål, värna om relationen och värna om din självrespekt. 

Ibland kan det vara olika svårt, och vi kan tendera att säga ja eller nej överdrivet mycket. Vi kan även agera hjälplösa eller vilja klara oss själva även när vi behöver hjälp. Det är därför viktigt att undersöka hur vi själva oftast fungerar och ta olika faktorer med i beräkningen när vi ska avgöra med vilken intensitet och på vilket sätt vi ska be om hjälp eller våga säga nej på.

Att be om hjälp

Faktorer att ta med i beräkningen när du ska be om hjälp

Tänk på följande saker när du ska avgöra hur hög intensitet du vill använda:


1. Förmåga
Kan personen uppfylla mina önskemål? Om ja, öka intensiteten på din begäran.
Observera att det inte handlar om personen är upptagen eller inte kan, utan de faktiskt har själva förmågan att göra det du ber om. Om du till exempel vill ha skjuts, har personen bil och körkort?

2. Prioriteringar
Är resultatet väldigt viktigt för dig? Öka intensiteten.
Är relationen inte så stabil? Överväg att minska intensiteten.
Är din självrespekt i farozonen? Intensiteten bör motsvara dina värderingar.


3. Självrespekt

Brukar du göra saker själv hellre än att be om hjälp? Är du noga med att inte bete dig som om du vore hjälplös när du inte är det? Om ja, öka intensiteten i din begäran.


4. Rättigheter

Måste personen enligt lag eller moraliska regler ge dig det du vill ha? Om ja, öka intensiteten i din begäran.


5. Auktoritet 

Är du ansvarig för att ge instruktioner eller säga till personen vad han eller hon ska göra? Om ja, öka intensiteten i din begäran.

6. Relationen

Är det du vill lämpligt i den här relationen? Om ja, öka intensiteten i din begäran.

7. Långsiktiga och kortsiktiga mål
Om du inte ber om det du vill ha, kommer det att skapa lugn nu men problem på lång sikt? Om ja, öka intensiteten i din begäran.

8. Ge och ta
Vad har du gjort för den här personen? Ger du åtminstone lika mycket som du ber om? Är du villig att ge om personen säger ja? Om ja, intensifiera din begäran.

9. Hemuppgifter
Har du gjort dina hemuppgifter? Har du alla fakta du behöver som stöd för din begäran? Är du klar över vad du vill? Om ja, öka intensiteten i din begäran.


10. Tidpunkt
Är det här rätt tidpunkt för att be om något? Är personen "på humör" att lyssna och vara uppmärksam på dig? Fångar du personen när det är sannolikt att han eller hon säger ja till din förfrågan? Om ja, öka intensiteten i din begäran. 

Beroende på hur många av dessa faktorer som stämmer så anpassar du hur kraftigt du ber om något. Kanske kommer du fram till att du inte ska be om det alls. Eller att du tydligt behöver kräva detta. Eller något däremellan.

Att våga säga nej

Faktorer att ta med i beräkningen när du ska våga be om hjälp 

Tänk på följande saker när du ska avgöra hur hög intensitet du vill använda:


1. Förmåga

Kan du ge vad den andra personen vill ha? Om nej, säg nej med högre intensitet


2. Prioriteringar

Är resultatet väldigt viktigt för dig? Öka intensiteten.

Är relationen inte så stabil? Överväg att minska intensiteten.

Är din självrespekt i farozonen? Intensiteten bör motsvara dina värderingar.


3. Självrespekt

Kommer du att vara missnöjd med dig själv om du säger nej, även när du tänker på det utifrån din inre visshet? Om inte, öka intensiteten i ditt nej.

4. Rättigheter
Måste du ge personen vad han eller hon ber om? Skulle du kränka den andra personens rättigheter om du sa nej? Om inte, öka intensiteten i ditt nej.

5. Auktoritet 
Har personen rätt att säga till dig vad du ska göra (till exempel din chef eller din lärare)? Ligger det som han eller hon ber dig om inom den rollens befogenheter? Om INTE, öka intensiteten i ditt NEJ.

6. Relationen
Är det som personen ber om lämpligt i den här relationen? Om inte, öka intensiteten i ditt nej.

7. Långsiktiga och kortsiktiga mål
Är det viktigare att bevara lugnet nu än att bevara en god relation på lång sikt? Kommer du på lång sikt att ångra eller tycka illa om att du har sagt nej? Om inte, öka intensiteten i ditt nej.

8. Ge och ta
Är du skyldig den här personen en tjänst? Gör han eller hon mycket för dig? Om inte, öka intensiteten i ditt nej.

9. Hemuppgifter
Är det andra personens begäran klar och tydlig? Vet du vad du går mer på? Om inte, öka intensiteten i ditt nej.

10. Tidpunkt
Är det här fel tidpunkt att säga "nej"? Är det bäst att vänta ett tag med att svara? Om inte, öka intensiteten i ditt nej.

Beroende på hur många av dessa faktorer som stämmer så anpassar du hur kraftigt du säger nej. Kanske kommer du fram till att du inte ska säga nej, utan göra det som ombeds. Eller att du tydligt behöver vägra detta. Eller något däremellan.


Tänk på ...

Gissa först, utvärdera sen!
Det kan vara intressant att gissa på vilken intensitet man bör ligga på vad gäller att be om hjälp eller att våga säga nej, för att sedan gå igenom frågorna och komma fram till vart man "bör" ligga. Av vår erfarenhet blir de allra flesta förvånade!
Share by: