Call Us +1-555-555-555
Hantera Känslor logotyp

Våra vanligaste känslor:

Rädsla

Andra ord för rädsla kan vara panikslagen, nervös, osäker, skärrad, anspänd, eller skräckslagen. 


Funktionen med känslan rädsla 

Rädsla ger oss impulser att försöka komma undan faror genom att exempelvis undvika det skrämmande eller söka hjälp. Känslan kan på så sätt sägas vara till för att vi ska upptäcka potentiella hot och försöka undkomma dem. 

Kroppen 

Fundera gärna på hur du själv brukar känna i kroppen när du är rädd. Vissa beskriver att de exempelvis får ökad puls, blir andfådd, får en känsla av klump i halsen, känner “fjärilar i magen”, får spända muskler eller skakningar. 


Vanliga impulser 

Det är vanligt att exempelvis få impulser att övervaka sin omgivning i jakt på hot, lämna situationen, skrika på hjälp, gömma sig eller övertyga sig själv att inte göra det man är rädd för. 


Tolkningar som kan framkalla rädsla 

Att tro att du kommer bli skadad eller dö 

Att tro att du kommer förlora något värdefullt 

Att tro att du kommer göra bort dig eller misslyckas 

Att tro att du kommer förlora någon som är viktig för dig 

Att tro att du kommer förlora något du vill ha 


När ska vi följa med rädsla? 

Rädsla är hjälpsam att följa med om vi gör något, eller är i ett sammanhang, som innebär fara för dig själv eller för någon närstående. 

Exempel: Om jag blir rädd när jag ser att någon har brutit upp en dörr så är det hjälpsamt att följa den känslan genom att gå undan och ringa polisen. 


När ska vi göra tvärtom? 

Om vi är i en situation där vi känner rädsla fast det faktiskt är mycket liten sannolikhet att det finns en fara, och undvikandet av situationen begränsar oss, bör vi gå emot känslan. 

Exempel på att göra tvärt om: Om jag är väldigt rädd för att åka buss och det hindrar mig i mitt liv så pass att jag har svårt att studera, handla eller träffa vänner. Då kan jag behöva öva på att göra det jag är rädd för, så att jag med tiden kan bli mindre hindrad av rädslan. 

Share by: