Call Us +1-555-555-555
Hantera Känslor logotyp

Att prioritera



När vi hamnar i svåra situationer eller har starka känslor kan det vara svårt att få det man vill ha och behöver i relationer. Genom att klargöra sina prioriteringar i den aktuella situationen kan det bli lättare att veta hur man bör agera för att nå sina långsiktiga mål, och vilka färdigheter man därför behöver för att nå dessa.   


I varje situation finns det tre aspekter att ta hänsyn till:

  1. Ditt mål/din önskan/ditt behov - det du vill
  2. Relationen till den andra personen - hur den andra ser på dig och er relation
  3. Din självrespekt - hur du ser på dig själv

Mål

Vad innebär mål i detta sammanhang?


Det det du vill få ut av ett visst samtal kallar vi får mål, t.ex. kan ett mål vara att få veta vägen till tågstationen eller att få byta en tröja i en affär. Mål kan också exempelvis vara att få slippa laga mat, att få titta på en viss serie eller få den andre att ställa undan tallriken efter maten.


Läs vidare

Relation

Vad innebär relationen i detta sammanhang?


När det gäller att ta hänsyn till relationen så handlar det ofta om hur du tar upp ditt mål så det inte skadar, eller till och med förbättrar, relationen. Ju högre du prioriterar relationen desto försiktigare är du med att försöka nå ditt mål, och du tar mer hänsyn till hur det påverkar den andra och hur hen ser på dig.

Läs vidare

Självrespekt

Vad innebär självrespekt i detta sammanhang?



Självrespekt i relationer handlar framförallt om två aspekter

  • att följa dina värderingar. Du kan fråga dig "Vilken typ av person vill jag vara?"
  • att stå upp för dig själv och inte låta andra behandla dig illa


Läs vidare

Två exempel på färdigheten prioritering


Sofie har lånat ut sin bok till kollegan Brian och hon vill nu ha tillbaka den. Beroende på hur mycket Sofie behöver boken och hur viktig relationen är så kommer hon prioritera olika. Om hon verkligen behöver boken nu så prioriterar hon sitt mål som högst. När vi går vidare sedan med de andra delarna av relationsmodulen kommer vi se att detta gör att Sofie kan ta i lite kraftigare när hon ber om det. Förhoppningen är dock att fortfarande få med alla delar, dvs. inte bara få som hon vill utan även ha en bra relation och självrespekt.


Ibland kan det dock finnas motsättningar mellan de olika delarna, och det är då prioriteringen blir extra viktig. Vi säger att Brian vill prata med sin kollega Sofie och be henne tänka på att komma i tid när de ska ha möte. Bakgrunden är att hon flera veckor kommit sent vilket gör att Brian blir sittande utan att kunna arbeta, vilket stressar honom.

När Brian prioriterar målet att ta upp detta med Sofie kommer han antagligen behöva acceptera att relationen tillfälligt kommer vara mer ansträngd, med tanken att målet är så pass viktigt. Hade han prioriterat relationen i stunden, dvs. att ha trevligt och att Sofie ska tycka om honom, så hade han antagligen valt att endast försiktigt antyda något eller inte ta upp det alls. Det är värt att nämna att på längre sikt är det troligt att det är bra för relationen att ta upp detta så det inte ligger och irriterar Brian. Det är dock viktigt att han använder relationsfärdigheter för att be om på ett sätt som blir så bra som möjligt. Exempelvis kan han validera Sofie att det är svårt att komma i tid när bussarna är försenade, men be henne höra av sig i fall hon är sen så han kan göra andra uppgifter så länge.


Tänk på ...

För att krångla till det så kan ett mål i ett samtal också vara att komma närmare den andra, att bygga relation och att den andra ska gilla en. I så fall blir relationsaspekten hur du bygger relation (målet) så det inte uppfattas påstridigt eller att du skrämmer iväg den andra.

Share by: