Call Us +1-555-555-555
Hantera Känslor logotyp

Att återhämta sig från invalidering

En invalidering kan t.ex. vara 

  • att bli missuppfattad 
  • att bli ignorerad 
  • att inte bli trodd 
  • att någon förminskar dina upplevelser. 

 

En invalidering kan också vara 

  • att någon rättar till ett viktigt misstag – vilket gör att du får en bättre bild av hur något faktiskt är 
  • att någon inte håller med dig – vilket gör att du får nya tankar och kanske en intressant debatt. 


Båda typerna av invalidering kan vara smärtsamma och vi kan behöva färdigheter för att ta hand om de känslorna. Den andra typen av invalidering är dock hjälpsam om du kan hitta ”kornet av sanning” att ta till dig. Vi kommer beskriva färdigheter för att hantera smärtan i att bli invaliderad, och även hur man kan avväga ifall det finns något att ta till sig. 


Kontrollera alla fakta – när du blivit invaliderad  


Ibland kan vi vara osäkra på om det finns ”ett korn av sanning” i en invalidering. 

Exempelvis: Linn och hennes vänner arbetade med ett grupparbete. När Linn kommenterade lunchplanerna blev hon ignorerad. Linn blev sårad och behöver använda färdigheter som självvalidering. Linn är också osäker på om det kan finnas något hon behöver ta till sig från situationen. Kanske tycker vännerna att hon avbryter dem för mycket och det var därför de ignorerade det hon flikade in. Linn använder därför färdigheter för att kolla fakta. 


Du kan fråga någon som var med eller en person som kan sätta sig in i situationen. Om du gjorde eller sa något som någon annan invaliderade – fråga om någon annan håller med om invalideringen. Du kan även kontrollera fakta med dig själv genom att undersöka ifall den eventuella fakta som invalideringen vill framföra stämmer (ta hjälp av frågorna i rutan nedan).


Blir ignorerad – Var jag otydlig med att jag ville något? Är mina åsikter eller behov mindre viktiga? Var jag för påstridig? Var jag ointressant? NEJ = troligen inte något korn av sanning, JA = det kan finnas något korn jag ska ta till mig


Blir missförstådd – Var jag svår att förstå? Var jag otydlig? NEJ = troligen inte något korn av sanning, JA = det kan finnas något korn jag ska ta till mig


Blir anklagad för att tala osanning – Var jag oärlig? Dolde jag någon viktig aspekt? NEJ = troligen inte något korn av sanning, JA = det kan finnas något korn jag ska ta till mig


Blir orimligförklarad – Överdrev jag? Var sättet jag uttryckte känslan på en högre intensitet än vad motsvarades av situationen? NEJ = troligen inte något korn av sanning, JA = det kan finnas något korn jag ska ta till mig


Blir behandlad som annorlunda eller ojämlikt – Har jag gjort något nyligen som kan förklara personens agerande? NEJ = troligen inte något korn av sanning, JA = det kan finnas något korn jag ska ta till mig

Exempelvis: Linn som blev ignorerad frågar sig: "Var jag otydlig med att jag ville något?" - Kanske, "Är mina åsikter eller behov mindre viktiga?" -Nej, "Var jag för påstridig?" -Kanske, "Var jag ointressant?" -Nej. Hon kommer fram till att hon kan ha avbrutit de som pratade med sin fråga och att hon kan behöva tänka på att vänta innan hon säger något/be om ursäkt när det händer. Det kan också vara så att eftersom hon avbröt så hördes det inte ordentligt vad hon sa. Kanske hade hon kunnat vänta och sedan upprepa sig. Linn validerar sig själv. Det gör ont att bli ignorerad och att råka avbryta är något som kan hända de flesta. 

När du har kollat fakta


Om det inte fanns något korn av sanning i invalideringen (t.ex. du uttryckte dig på en bra nivå – det var den andra som reagerade starkt):



  • Gå emot skam/skuld (t.ex. be inte om ursäkt, dölj inte det som hänt, undvik inte de inblandade och döm inte dig själv)
  • Validera dig själv
  • Uppmärksamma dig själv på det rimliga och rationella i ditt beteende
  • Sök stöd hos andra som kan validera dig.


Om det fanns ett korn av sanning (t.ex. du har rätt till din känsla men du uttryckte den lite väl starkt just då) så ta till dig det kornet.

  • Följ ev. skam/skuld på lämpligt sätt (t.ex. be om ursäkt eller se om du kan minska sannolikheten att det upprepar sig)
  • Påminn dig att det alltid finns en orsak/förklaring bakom beteenden
  • Erkänn när dina reaktioner inte är rationella och inte grundar sig på fakta
  • Erkänn att det gör ont att bli invaliderad även när det finns ett korn av sanning
  • Ta hand om dina sårade känslor (t.ex. Lindra, sök stöd).


Självvalidering

Att validera sig själv (s.k. självvalidering) innebär att uppmärksamma och visa förståelse gentemot sig själv. Det kan således vara ett sätt att aktivt arbeta med acceptans inför sig själv och sina känslor. Självvalidering hjälper också att blockera självkritiska och dömande tankar som kan försvåra en redan smärtsam situation.

Olika nivåer av självvalidering

  1. Var uppmärksam på dig själv. Exempel:
  2. Notera dina tankar
  3. Notera dina känslor
  4. Notera dina behov
  5. Sätt ord på det som är svårt för dig. Exempel:
  6. Om du missade bussen och känner dig stressad: "Jag har verkligen haft mycket den här morgonen!"
  7. Om du inte kunde träna för att du glömt kläder: "Jag gick hela vägen till gymmet - men så var det bara att gå hem!"
  8. Försök förstå det som hände, t.ex. vad du känner eller vad du behöver nu. Exempel: 
  9. Om du missade bussen och känner dig stressad: "Jag skulle nog behöva lite tid att landa."
  10. Om du inte kunde träna för att du glömt kläder: "Jag kände mig så frustrerad när det inte blev som jag tänkt!"
  11. Bekräfta dina känslor utifrån situationen, normalisera. Exempel:
  12. "Jag tror många hade känt så i den situationen"
  13. "Det är lätt att det blir så när man är stressad"
  14. Visa förståelse för dig själv med ditt beteende. Exempel:
  15. Ge dig själv tid att dricka kaffe om du känt dig stressad, eller ta med en frukt om du brukar bli hungrig och irriterad innan lunch.



Tänk på ...

Behandla dig själv med respekt
Självvalidering kan vara en så simpel sak som att uppmärksamma hur du mår, eller hur kroppen känns. Dessutom kan du då även validera i handling genom att ta hand om de eventuella behov du upptäcker, t.ex. lyssna på kroppen när den signalerar att den behöver avkoppling eller energi. 

Share by: