Call Us +1-555-555-555
Hantera Känslor logotyp

Förbättra nuet genom fantasi

Att förbättra nuet med fantasi är precis som det låter - att ge sig själv en paus från verkligheten genom att föreställa sig något annat!



Fantasins makt - känn smaken av något som inte finns
Har du tänkt på att du kan förändra din upplevelse av nuet genom fantasi och inre bilder? Låt oss testa! Läs igenom följande instruktion och försök göra det som beskrivs:

 

  1. Blunda och tänk så intensivt som möjligt på en solmogen gul citron. Låt en inre bild av citronen framträda och föreställ dig hur den ser ut och luktar. Föreställ dig också att du håller citronen i din hand och biter i den. Föreställ dig smaken och känslan i munnen – kanske kan du känna hur det stänker några droppar från citronen på din hud i ansiktet …

  2. Fråga dig om något förändrades när du föreställde dig att bita i citronen. Kunde du känna smaken av citron i munnen? 

 

Kanske kände du smaken av det sura i munnen, fastän du inte bet i något i verkligheten. Du upplevde alltså något som inte var där; du fick ett sinnesintryck utan saklig grund, kan man säga. Detta lilla test visar vilken makt som ligger i vår fantasi och i inre bilder. Du kan prova samma sak en gång till, om du vill, genom att föreställa dig att du biter i en färgsprakande och söt melonskiva, ett nyskördat äpple, en smakrik chokladboll eller en saftig jordgubbe.



Fantasin kan till och med förbättra en prestation
Visste du att idrottare har kunnat förbättra sina prestationer genom att föreställa sig hur de utför vissa kroppsrörelser eller hur de vinner? Är inte det helt otroligt?

Vi kan alltså inte bara framkalla sinnesintryck med inre bilder, utan också påverka vårt beteende. Vi kan till exempel känna oss säkrare, bli snabbare eller nå längre.


Fantasin kan också framkalla känslor
Du känner säkert igen att man också kan framkalla känslor genom inre bilder. Tänk till exempel på en person som du tycker om och känner förtroende för.

När träffades ni sist och gjorde något trevligt tillsammans? Kommer du ihåg det mötet? Försök att låta en inre bild växa fram. Påminn dig om vad ni gjorde, hur du kände, vad du såg och vad ni pratade om.

Försök också att föreställa dig personens ansikte när hen log. Om du lyckas framkalla en inre bild – märker du att du samtidigt upplever de känslor som du hade då, när ni träffades? Kanske glädje, kärleksfulla och vänskapliga känslor och värme, empati och kanske nyfikenhet?

Hur kan vi påverka våra känslor med inre bilder?
Som du kanske redan har märkt kan positiva inre bilder utlösa positiva känslor. Är vi oroliga och ängsliga är det däremot lätt att negativa och hotfulla inre bilder dyker upp. Känslor och inre bilder styr och påverkar alltså varandra. Detta använder vi oss av när vi förbättrar nuet genom fantasin. Verkligheten förblir densamma, men det blir ofta lättare att stå ut och tolerera det svåra, även i krissituationer.

Hur går det till? Negativa känslor, som rädsla och ledsenhet, kan dämpas eller försvinna helt när du låter en intensiv inre bild växa fram som förmedlar trygghet eller glädje.

Hur kan jag jobba effektivt med fantasin?

Det blir lättare ju mer du övar
För att du ska kunna dämpa negativa känslor med inre bilder behöver du ha övat. Ju mer du arbetar med inre bilder, desto lättare och snabbare kan du vanligtvis låta inre bilder växa fram. Här är några exempel på positiva inre bilder som kan vara hjälpsamma när du behöver stå ut:
  • Du föreställer dig vänner som du känner förtroende för och lockar fram känslor av vänskap och samhörighet.
  • Du föreställer dig något som du tycker är gulligt eller känner starkt för, till exempel en söt hundvalp eller ett eget husdjur.
  • Du föreställer dig en situation som väcker stark sympati hos dig, till exempel när du själv gick med i en demonstration för mänskliga rättigheter.
  • Du föreställer dig en situation där du blev positivt överraskad, där något oväntat och roligt hände, till exempel när en vän snubblade och föll in i din famn ute på stan eller när någon gjorde en rolig felsägning.

Använd alla fem sinnen
En inre bild får störst effekt på dina känslor om den är intensiv och levande. Men hur uppnår du det? Prova själv.

Föreställ dig en lugn plats där du kan slappna av. Det kan vara en plats som du själv har besökt, en plats du har sett på foto som du kanske vill besöka eller en plats som du har fantiserat fram. Nu vill du försöka få din inre bild av platsen så intensiv och levande som möjligt. Försök därför att bygga upp bilden, steg för steg, genom att använda alla sinnen och så många detaljer som möjligt:

 

  • Var är du, och med vem?
  • Vad ser du?
  • Vad hör du?
  • Kan du uppmärksamma någon lukt eller smak?
  • Rör du vid något? Ger ditt känselsinne någon information? Du kanske känner vinden mot din hud eller beröringen mellan din fot och underlaget?

Du bestämmer
Kom ihåg att det är du själv som styr och kontrollerar vad som händer i din fantasi. Det är tillåtet att använda fantasin på alla möjliga sätt, så länge du tycker att du blir hjälpt av resultatet.

Tänk inte på vad andra skulle göra eller vad som är ”rätt” eller ”fel”. Tänk inte heller på vad som är realistiskt. I din inre bild kan du ändra vad som helst och lägga till något som helt kommer från din fantasivärld. Känslor gör oftast ingen skillnad mellan verklighet och fantasi – därför kan det vara lika effektivt att föreställa sig en sagofigur som en verklig person som ger dig trygghet.

Du kan till exempel ta en skogspromenad en sval höstdag i Kanada. Eller ta en morgonpromenad på stranden där den vita sanden ger dina fötter en mjuk dyna att gå på. Du kan resa till ett exotiskt land, besöka en plats du har läst om eller kanske en plats du har drömt om. Du kan träffa den där rockartisten som du avgudar – om det ger dig positiva känslor. Du kan träffa Oprah Winfrey eller kanske Dalai lama. Varför inte ta ut svängarna när du väl kan?



Behöver din fantasi lite hjälp på traven?
Barn har en omedelbar tillgång till sin fantasi. För oss vuxna är det ofta lite svårare. Vi kan ha blivit lite ringrostiga, skulle man kunna säga. Därför kan vi behöva både tålamod och tid för att hitta tillbaka till fantasin. Om du behöver lite hjälp på traven kan du öva på att skapa inre bilder med hjälp av följande exempel:

  • Använd dina dagdrömmar: Dagdrömmer du ibland? Försök i så fall att ta tag i dina dagdrömmar och lär dig att styra och kontrollera dem bättre. På så sätt kan du göra dagdrömmandet till en del av dina färdigheter – även dagdrömmar kan ju sägas vara en form av inre bilder.

  • Titta på foton och bilder: Titta på foton från resor du själv har gjort för att få inspiration. Googla fram olika bilder och platser som du kan tänka dig att besöka. Eller stimulera fantasin genom att titta på reseföretags webbplatser eller resereportage på teve. Kanske hjälper naturfilmer också. Titta på spelfilmer och pausa ibland för att kunna sluta ögonen och föreställa dig precis det där som hände i filmen.
  • Använd dina dagdrömmar: Dagdrömmer du ibland? Försök i så fall att ta tag i dina dagdrömmar och lär dig att styra och kontrollera dem bättre. På så sätt kan du göra dagdrömmandet till en del av dina färdigheter – även dagdrömmar kan ju sägas vara en form av inre bilder.

  • Titta på foton och bilder: Titta på foton från resor du själv har gjort för att få inspiration. Googla fram olika bilder och platser som du kan tänka dig att besöka. Eller stimulera fantasin genom att titta på reseföretags webbplatser eller resereportage på teve. Kanske hjälper naturfilmer också. Titta på spelfilmer och pausa ibland för att kunna sluta ögonen och föreställa dig precis det där som hände i filmen.

  • Läs texter: Läs böcker eller reseskildringar som du kan låta dig inspireras av.

  • Fokusera på din omgivning här och nu: Sitt ute i naturen, slut ögonen och försök att föreställa dig hur det ser ut runt omkring dig. Hur är naturen, människorna, djuren, byggnaderna, händelserna och så vidare? Slappna av i musklerna och andas lugnt när du gör övningarna.
  • Använd dig av minnen
  • Tänk tillbaka på en situation där du lyckades med något eller kände dig stark. Du kan ha varit ensam eller tillsammans med andra och utfört en vardaglig liten ”bragd”, något du kan vara stolt över. Det kan också ha varit en framgång med ett idrottslag eller teamet på jobbet – en situation då ni lyckades med en svår uppgift.

  • Tänk på någon som du står nära och har en stark relation till. Försök att måla upp personens ansikte. Påminn dig om din känsla inför personen och vad du tycker bäst om. Påminn dig om en konkret situation när ni gjorde något tillsammans som gladde dig eller som stärkte er relation.
  • Tänk på en situation när du hjälpte någon, när du gjorde någon glad. Du kanske hjälpte någon att lösa ett problem eller förbereda något, eller gav stöd på ett annat sätt. Kanske fixade du med personens blommor, skapade något vackert för hens lägenhet eller hjälpte hen med frisyren inför en fest.

 

En berättelse ur livet

Sara blir lugn av en speciell plats
Förra sommaren åkte Sara till London med en av sina bästa vänner. Hon hade velat åka dit i flera år och hade förälskat sig i alla röda telefonkiosker och dubbeldäckare. Redan då hade hon vetat – London är en stad för mig!

Resan hade varit underbar, om än alltför kort. Allra starkast mindes Sara åkturen med gondolen i London Eye. Hon hade suttit allra högst upp i det gigantiska hjulet och svävat i luften ovanför vattnet i Themsen. Hela världen tycktes stå stilla i det ögonblicket. Det hade varit magiskt. Känslorna hade fått hennes ögon att tåras och hon kände sig mer levande än någonsin.

När Sara blir stressad, tar hon fram ett foto i mobilen på London Eye. Sedan tar hon ett par djupa andetag, sluter ögonen och föreställer sig att hon sitter uppe i gondolen igen. Hon håller fast vid bilden tills hon känner sig levande och närvarande igen. Oftast blir hennes andetag djupa och lugna. Ibland märker hon att den inre bilden också hjälper henne att trolla fram ett småleende, som i sin tur får henne att fortsätta andas lugnt och stilla.

Tänk på ...

Övning ger färdighet
Vuxna har som sagt inte lika lätt att visualisera och få tillgång till inre bilder som barn. Men börjar du öva kommer du snart att märka att det blir lättare och går snabbare med tiden.

Fantasi är en otroligt användbar färdighet, eftersom du kan använda den när som helst och utan att andra människor behöver märka något. Mycket forskning visar också att visualisering kan vara användbart.

Share by: