Call Us +1-555-555-555
Hantera Känslor logotyp

Validering

Validering innebär att hitta kornet av sanning i ett perspektiv eller en upplevelse av en situation. Det handlar om att påminna sig om att  känslor, tankar och beteende har orsaker och därför är förståeliga. Det betyder dock inte att godkänna eller tillåta negativa beteenden. Validering är något som är viktigt både att göra mot andra och mot oss själva. Vi kommer här gå närmare in på båda dessa typer av validering.
 


Validera andra


Varför ska vi validera andra? 

Validering innebär att visa att vi lyssnar och förstår, vilket förbättrar våra relationer. Validering gör oss mer effektiva i våra relationer genom att minska pressen att bevisa vem som har rätt, minska negativa reaktioner samt minska ilska. Det möjliggör på så sätt problemlösning, närhet och stöd. Eftersom det är smärtsamt att bli invaliderad så kan det leda till avståndstagande och missförstånd. 

 

Viktiga saker att validera 

Det är viktigt att validera "rätt" saker, det vill säga det som faktiskt är sant och riktigt (och bara det som är sant och riktigt). Det innebär att man validerar en persons upplevelser, känslor/reaktioner, föreställningar, åsikter eller tankar om något kring om det som händer. Man validerar alltså fakta i en situation. Det är viktigt att validera lidande och svårigheter i en situation, även om man till exempel inte kan validera en persons beteende. Det kan också hjälpa en att förstå varför de agerat som de gjort. 

Kom ihåg!

Tänk på att alla svårbegripliga beteenden går att förstå på något sätt. Det finns alltid en anledning till varför vi agerar som vi gör, oavsett om det är känslostyrt eller planerat. Validering är inte samma sak om att hålla med den andre personen eller tycka att det som hänt är befogat eller rätt. Validera bara det som stämmer och bra för personen! 


Exempelvis: "Jag ser att du är arg och ville leka med bollen, samtidigt får du inte sparkas bara för att någon annan har den."

Olika nivåer av validering


  1. Var uppmärksam och visa att du lyssnar. Exempel:
  2. Lägga undan mobilen
  3. Se personen i ögonen
  4. Nicka
  5. Reflektera tillbaka, ”spegla” på ett beskrivande sätt. Exempel:
  6. Om någon berättar att de missade bussen och känner sig stressade: "Du har verkligen haft mycket den här morgonen!"
  7. Om någon berättar att de inte blev förstådda på banken: "Du gick till banken men fick inte något för det!"

3.Förmedla förståelse för det outsagda. Exempel: 

  1. Om någon berättar att de missade bussen och känner sig stressade: "Det låter som du skulle behöva lite tid att landa"
  2. Om någon berättar att de inte blev förstådda på banken: "Jag kan tänka mig att det var frustrerande"


4.Bekräfta utifrån situationen, normalisera. Exempel:

  1. "Jag tror många hade känt så i den situationen"
  2. "Jag har hört många beskriva liknande upplevelse"

5.Visa förståelse via beteende. Exempel:

  1. Erbjuda en filt till någon som sitter och ser frusen ut, eller att hjälpa någon leta efter något den tappat bort.

Självvalidering


Att validera sig själv (s.k. självvalidering) betyder alltså att visa empati och förståelse gentemot sig själv. Självvalideringar är också ett sätt att aktivt arbeta med acceptans inför sig själv och sina känslor. Dessutom blockerar självvalideringar de självkritiska och dömande tankar som gör en redan smärtsam situation värre.

Här följer några fler exempel på självvalidering:

  • "Det är inte konstigt att jag blir ledsen, eftersom jag har svårt med motgångar sedan tidigare. Det här väcker många smärtsamma minnen till liv."
  • "Det är inte konstigt att jag reagerar starkt. Jag är en temperamentsfull person, det kan jag inte ändra på. Temperamentet är något man föds med."
  • "Det är jättejobbigt att få vägglöss. Det skulle nog de flesta tycka."
  • "Det är inte konstigt att jag har svårt med situationer där jag känner kontrollförlust. Jag har varit med om jobbiga saker där jag inte haft kontroll över det som hänt."


Du kan läsa mer om självvalidering under avsnittet "Att återhämta sig från invalidering". Om du känner igen dig i Emotionell instabilitet kan det även vara hjälpsamt att läsa om bio-social teori för att bättre förstå och validera dig själv (länkar nedan).


Tänk på ...

Behandla dig själv med respekt
Självvalidering kan också vara en så simpel sak som att uppmärksamma hur du mår, eller hur kroppen känns. Dessutom kan du då även validera i handling genom att ta hand om de eventuella behov du upptäcker, t.ex. lyssna på kroppen när den signalerar att den behöver avkoppling eller energi. 
Share by: