Call Us +1-555-555-555
Hantera Känslor logotyp

Tomhetstillstånd



Vad menas med tomhetstillstånd eller tomhet?


Tomhet kan definieras som den (totala) frånvaron av känslor. Det beskrivs ofta som ”känslan av att vara som ett tomt skal, en person som saknar innehåll, en slags inre kyla”.


Tomhetskänslor upplevs ofta som extremt hotfullt och obehagligt, även om det kort kan kännas som en lättnad att slippa känna starka negativ känslor såsom ledsamhet.


Tomhet upplevs som ”icke normal” eftersom personen vet att hon ”borde” eller vanligtvis känner känslor i den situation hon eller han befinner sig i: ”I vanliga fall när jag träffar min dotter blir jag glad, den här gången kände jag ingenting… jag visste att det inte var så jag brukar vara eller så jag ville vara…”



Vad är funktionen med tomhetstillstånd?


Troligen är tomhetstillstånd reaktionen på extrem stress: aktiviteten/påslaget i nervsystemet blir för starkt, det blir en överbelastning för personen. Det blir ett slags emotionellt skydd för personen att ”stänga av” och inte känna någon känsla alls.


Jämför med mekanisk och elektroniska apparater som har överhettningsskydd och slår av när apparaten blir alltför varm (t.ex. hårtork). Tomhet kan också triggas av att personen saknar ”ett filter” och blir överbelastad då alltför många stimuli strömmar emot personen. Likheten med dissociation är stor i dessa fall.


En viss slags tomhet kan också vara något som upplevs då man inte kan sätta ord på det man upplever.

Vad kan öka risken för att uppleva tomhet?

  • Att ha problem med dissociation.
  • Att ha depression.
  • Att ha varit extremt stressad eller haft extremt starka känslor.
  • Att ha problem med sin identitet.
  • Att ha haft tomhetstillstånd gör det mer sannolikt att det återkommer.
  • Att ha sovit för mycket eller för lite eller ätit för lite, särskilt om det pågått en längre tid.

Hur är det att ofta uppleva tomhetskänslor?


  • Tomhet leder ofta till starkt obehag, som i sin tur kan trigga igång destruktiva beteenden eller man sätter på ”autopilot”.
  • Tomhetstillstånd leder ofta till att man känner sig som en ”åskådare”, man deltar inte i livet.
  • Tomhetstillstånd kan fungera som ett undvikande som förstärks genom att man tycker det är skönt en liten stund att få en paus från jobbiga känslor. På sikt tappar man ofta kontrollen över detta och det breder ut sig mer och mer.
  • När tomhet upplevs stängs alla känslor av, inte bara de negativa! Det är svårt att må bra om även positiva känslor är avstängda.
  • Ju mer tomhet man upplever, desto svårare blir det att få en känsla för sig själv, dvs. att utveckla en stabil identitetskänsla (eftersom känslor hjälper oss att skapa en identitetskänsla, det fungerar som vårt inre kompass).
  • Ju mer tomhet man har, desto mer passiv kan en person bli eller så gör personen saker som hon eller han egentligen inte vill – man gör t.ex. det andra gör eller säger.
  • Tomhet leder även till andra problem: Det är svårt att ta beslut utan känslor som talar om för oss vilken riktning vi vill ta, det är svårt att skapa stabila relationer när vi inte känner kärlek, omtanke, nyfikenhet, irritation och ilska. Alla känslor behövs för att skapa en god kontakt till andra människor. Varje känsla fyller ju en viktig funktion i vårt liv.


Varför uppstår tomhetskänslor?


I huvudsak förklaras detta med hjälp av den bio-sociala teorin:


BIOLOGI - Växer jag upp med starka känslor, men lär mig inte att hantera dem, kan tomhetstillstånd uppstå som en reaktion när belastningen är alltför stor.


SOCIAL MILJÖ - Tomhet kan uppstå som en effekt av att uppleva starka invalideringar där man straffas för att visa känslor eller inte upplever att man blir förstådd. Tomhet kan bli ett resultat av en invaliderande miljö eftersom den innebär en stark psykisk belastning, men tomheten kan också bli ett sätt att skydda sig från starka negativa känsloreaktioner såsom ångest, ilska eller ledsamhet.



Vilka färdigheter används för att minska tomhetskänslor?

För- och nackdelar

Undersök för- och nackdelar vad gäller tomhetskänslor för att kunna jobba med att bryta ett undvikandebeteende som du kanske själv ibland triggar igång eller tillåter att komma/håller kvar.


Medveten närvaro

Öva på att ta dig tillbaka till nuet för att kunna bryta tillstånd där tomhetskänslor tar över. Bli medveten om när tomhetskänslor uppkommer genom att stämma av med dig själv under dagen.


Bli bättre på att reglera känslor

Ifall tomhet kommer som en följd av starka känslor är det viktigt att lära dig sätt att hjälpa dig själv hantera svåra situationer, så du slipper uppleva en alltför stark emotionell belastning i samband med krisreaktioner. Gör en speciell färdighetslista som du använder när tomhetskänslor triggats igång.

Undersök samband

Ju mer medveten du blir om när tomhet uppkommer desto lättare blir det att hitta samband, t.ex. till stress eller dissociation. Undersök vad som triggar igång tomhet. Arbeta med områden som ofta samspelar med och förstärker tomhetskänslor såsom ensamhetskänslor, dissociation, identitetsstörningar och självskadeimpulser.


Försök utifrån det att skapa ett liv som gör att tomhetskänslorna får allt mindre anledning att breda ut sig, t.ex. genom att göra positiva aktiviteter varje dag. Ibland kan det vara viktigt att också aktivera kroppen för att bryta ett låst läge och få igång känslomedvetenheten igen, ibland hjälper det att aktivera ”knoppen” och göra uppgifter som utmanar hjärnan.

Läs vidare om färdigheterna:

Vilken uppgift eller övning kan jag utföra under kommande vecka om jag vill arbeta med detta tema?

1) Identifiera triggers och kartlägg hur tomhetstillstånd förändras under dagen.

2) Skriv för- och nackdelar för att minska tomhetskänslorna.

3) Gör en speciell färdighetslista för hur du vill bryta tomhetstillstånd.


Share by: