Call Us +1-555-555-555
Hantera Känslor logotyp

Problemlösning

Problemlösning är en viktig färdighet för oss alla att ha! I många fall finns det ett faktiskt problem som gör att en viss känsla uppstår. Känslan signalerar kanske att det finns ett möjligt hot som vi bör försöka undvika. Detta kan för många kännas överväldigande och svårt att hantera. Kanske kommer då tankar på att man inte kommer kunna lösa det eller att det är lika bra att ge upp eller ignorera problemet. Att göra så kan kännas skönt en stund men leder ofta till ökad oro och hopplöshet på lång sikt. 


Ibland kan vi låsa oss vid att det inte finns något att göra åt en situation eller tänka att vi inte har några val. Oftast är det inte sant. I extremfall kanske vi visserligen inte kan förändra yttre omständigheter men vi kan alltid jobba med hur vi själva hanterar det och jobba med acceptans för vad som inte går att ändra just nu. Om du märker att du hamnar i hopplöshet kan det vara väl värt att försöka med problemlösning! 

Problemlösning - steg för steg

1.Det första steget i är att ringa in vad det är som är problemet. Detta behöver du göra så beskrivande som möjligt, dvs utan dömanden, tolkningar, antaganden eller något annat än objektiva fakta. 


2. Du bör sedan använda kolla fakta för att ta reda på om känslan faktiskt kommer ur den aktuella situationen, eller om den snarare kommer av antaganden, tidigare erfarenheter etc. 

a) Om känslan inte passar i den aktuella situationen kan det vara läge att Gå emot känslan.

b) Om känslan däremot står för ett faktiskt problem så är det läge att gå vidare med Problemlösning.


3. Det är bra att formulera vad ditt mål är eller vad det är du ska försöka förändra i den problematiska situationen.


4. Nästa steg är att komma på så många lösningar som möjligt. Försök att vara kreativ och skriva ner allt, utan att ta hänsyn till hur rimligt eller görbart det är. I nästa steg kommer vi utvärdera lösningsförslagen men här vill vi försöka vara så öppna och kreativa som möjligt, utan att döma något förslag. Du kan även ta hjälp av någon du litar på för att hitta förslag på lösningar.


5. Nu när du har förslag på lösningar så välj ut en lösning som passar med ditt mål, eller ett till varje mål. Välj det som du tror kommer ha bäst chans att kunna fungera. 


6. Genomför lösningen. Bryt ner den i flera steg om det behövs och börja med det första, sen det andra, etc.


7. Utvärdera resultaten. Fungerade det? Om du fortfarande har ett problem som inte är löst, gå tillbaka till punkt 4 och välj en ny lösning att prova. 

Exempel på problemlösning:


1.Vad är problemet? Maria upplever att hon är otroligt stressad på morgonen. Det ger henne en dålig start på dagen som kan sitta kvar fram till lunch.


2.Kolla fakta. Stressen som Maria upplever kommer till stor del av att hon ofta blir sen när hon ska samåka med sin sambo till jobbet. Det finns alltså ett verkligt problem som orsakar hennes känsla.


3.Formulera mål. Hennes mål är att minska stressen på morgonen.


4.Kom på förslag till lösningar. Maria spånar lösningar:

  • Se till att de båda går upp tidigare (hur?)
  • Ta bussen till jobbet
  • Försöka ändra arbetstiderna så hon inte börjar så tidigt
  • Tjata mer på sambon
  • Förbereda frukost till båda dagen innan


5.Välj en lösning som du tror kan passa. Maria väljer att testa att ta bussen istället så hon inte behöver vänta på sambon.


6.Genomför lösningen (bryt ner i flera steg om det behövs). Maria kommer fram till att det är några saker hon behöver ordna för att kunna göra sin lösning:

  • Skaffa busskort/app
  • Kolla upp närmaste hållplats
  • Bestämma vilken buss hon ska ta, och när hon då ska gå hemifrån


7.Utvärdera. När hon testat att ta bussen några veckor utvärderar hon om det har blivit mindre stress på morgonen eller om hon behöver gå tillbaka och testa en annan lösning.

Fördjupning: Problemlösning

Om du märker att det är svårt att lösa problemet fast du testat olika lösningar kan du behöva gå längre tillbaka än till punkt 4. En möjlig förklaring kan vara att problemet inte är definierat på rätt sätt eller att det är omständigheter som gör att det mål du satt upp inte är möjligt att genomföra. Ibland kan det också hänga ihop med att det finns saker som inte accepterat, som behöver accepteras för att kunna komma vidare med en lösning. Exempel på detta kan vara om vi inte accepterar att vi har en begränsning hos oss själva som vi behöver ta hänsyn till, eller att vi blundar för vissa hinder.

Share by: