Call Us +1-555-555-555
Hantera Känslor logotyp

Inre visshet

När vi har kontakt med vår inre visshet, som ibland även kallas för wise mind, är vi i ett sinnestillstånd där vi kan balansera både känsla och logik. När vi har tillgång till wise mind kan vi alltså få hjälp att besluta vad som är bäst för oss i en given situation, på både kort- och lång sikt. 


Här kommer vi gå igenom tre olika lägen eller sätt att tänka: förnuftsläget, känsloläget och mellanläget som är wise mind. Utifrån vilket läge du är i så kommer du tänka och även bete dig olika.

Vad kan vara problematiskt med att endast styras av sitt förnuft respektive känslor?
Om vi bara tar beslut baserat på fakta, utan hänsyn till vår inre känslovärld, kan livet kännas tråkigt och uppstyltat. Vi får inte heller utlopp för spontanitet eller kreativitet om vi bara agerar utifrån regler. Men det kan likväl vara problematiskt att endast agera på känslor, bara göra sånt vi har lust med och förbise åtaganden, vilket på lång sikt ger oss negativa konsekvenser. Det är just därför det är viktigt att hitta den gyllene medelvägen som rymmer båda delarna. Ibland kan den gyllene medelvägen vara att ta mer hänsyn till känslan, och i andra situationer kan det behövas att man lyssnar mer på logiken. Det viktigaste är att stanna upp och vara medveten om huruvida man vägt in båda delarna, eller om man kan hitta en kompromiss med sig själv, så det blir bra både på kort- och långt sikt. 


Förnuftsläget

  • När du befinner dig i detta extrema sinnestillstånd styrs du av fakta, logik och ett pragmatiskt förhållningssätt.
  • Här ser vi saker kallt, rationellt och uppgiftsfokuserat.
  • Värderingar och känslor är inte viktiga här.
  • Här tar vi sällan hänsyn till vilka konsekvenser olika beslut får känslomässigt eller vad vi orkar eller klarar av utifrån dagsform.
  • Det är vanligt att känna sig känslomässigt avstängd, tom eller att nedvärdera sina känslor i detta läge.

Inre visshet/Wise mind

  • Här kan vi se värdet av både förnuft och känslor, och kan därigenom ta hänsyn till dem båda.
  • I wise mind har vi också tillgång till våra tidigare erfarenheter, vilket kan hjälpa oss förutsäga hur olika valmöjligheter kommer falla ut.
  • Här balanserar vi vad som blir bra för oss, och även hur vi kan påverka andra.
  • Vi balanserar också vad som blir bra nu i stunden med vad som blir bra på lång sikt.
  • När vi har kontakt med wise mind är vi generellt varken avstängda eller i väldigt starka känslor. Därför kan det ibland behövas känsloreglering eller krisfärdigheter innan vi kan nå vårt wise mind.


Känsloläget

  • När du befinner dig i detta extrema sinnestillstånd så styrs du av ditt aktuella humör och dina impulser att göra eller säga saker.
  • Här reagerar vi automatiskt utifrån den känsla vi får.
  • Fakta, förnuft och logik är inte viktiga.
  • Det är svårt att tänka långsiktigt i detta läge, utan det är hur det känns i nuet som räkas!
  • Vi har ofta starka känslor när vi är i detta läge.



Vad behöver jag göra för att ta beslut enligt min inre visshet?

  • Stanna upp!
  • Titta på känslan; vad längtar jag efter?
  • Titta på förnuftet; vad säger fakta, vad är rationellt och logiskt?


Välj den gyllene medelvägen, vägen framåt som tar hänsyn till både känsla och förnuft. Vissa gånger kan det vara viktigt att lyssna mer på känslan, och andra gånger på förnuftet. Huvudsaken är att du tar dem båda i beaktning och tänkt igenom ditt beslut, innan du väljer att agera.

Exempel:
Väckarklockan ringer och Adrian överväger att strunta i att åka till skolan, då han känner sig jättetrött. Han känner sig stressad och vill bara ligga kvar i sängen hela dagen. Å andra sidan så har en viktig uppgiftsinlämning idag som han arbetat med länge inför. Han bestämmer sig för att låta sig trycka på snooze-knappen några gånger, innan han masar sig upp från sängen. Han bestämmer sig för att åka till skolan för att åtminstone lämna in sin uppgift. Han planerar för att lägga sig tidigare ikväll för att inte vara lika trött imorgon, när han också ska upp.

Hur vet jag att ett beslut faktiskt är enligt wise mind?

  • Ibland känns det lugnt och "rätt" när vi kommit fram till ett wise mind-beslut. Det är som att vår "magkänsla" säger att det stämmer. Men ibland när vi fattar ett beslut som är wise mind kommer direkt andra känslor som rädsla eller obehag. Detta kan handla om att vi vet vad vi behöver göra, men att det kommer vara svårt eller innebära stora utmaningar för oss at faktiskt genomföra.
  • Vad som är ett wise mind-beslut för en person behöver inte vara det för någon annan. Det kan vara wise mind för Sara att gå på en fest, och samtidigt wise mind för Ellen att stanna hemma från festen. Det beror på deras långsiktiga mål, dagsform och värderingar. Därför kan inte någon annan säga vad ditt wise mind ska vara! Det är bara du själv som kan veta.
  • Wise mind-beslut fattas utifrån den information du har i stunden. Det kan således vara så att du fattat det bästa beslut du kunde utifrån den information du hade, men att utfallet ändå blir dåligt. Det är sådant som alltid kan hända eftersom ingen kan se in i framtiden, och behöver inte betyda att du nödvändigtvis fattade fel beslut i stunden.

Tänk på ...

Du kan alltid välja en ny väg!
Om du tränar på att stanna upp och lyssna på din inre visshet, och tar beslut därefter så är du på god väg. Men ibland kanske du märker att det ändå inte blev som du tänkt och du behöver värdera om situationen. Var öppen till förändring och jobba med att inte vara så dömande mot dig själv. Uppmärksamma hur situationen har utvecklat sig och ta ett nytt beslut!

Share by: