Call Us +1-555-555-555
Hantera Känslor logotyp

Att bygga kompetens 

Känslan av kompetens skulle kunna liknas med självförtroende, det vill säga en upplevelse av att du kan klara en uppgift framför dig eller hantera en viss situation.


När vi är barn står vi hela tiden inför denna typ av vardagliga utmaningar. Ofta tappar vi dock drivet att fortsätta utvecklas och hitta våra utmaningar när vi blir äldre. Att bygga kompetens är ett sätt att medvetet återinföra detta i livet. 



Exempel:

Att bygga kompetens kan vara att lära sig något nytt som att köra bil. När du övningskör kommer du, förhoppningsvis, att gradvis ställas för större och större utmaningar. Att bygga kompetens kan också vara att göra något som du vanligen klarar av men som utifrån dagens förutsättningar känns väldigt svårt. Om du försovit dig flera timmar kanske det kan komma en tanke att dagen är förstörd och att det inte är någon mening att anstränga dig. En sådan dag kan det vara bra att bestämma sig för en lagom utmaning för att inte helt känna att du tappat din kompetens. Exempel kan det vara att ta tag i disken eller att ringa ett samtal man hade planerat att göra. 

Svårt men möjligt


Att bygga en känsla av kompetens går ut på att hitta aktiviteter som är lagom utmanande för dig och att genomföra dem. Om vi väljer aktiviteter som är för svåra, och därför inte lyckas, kommer det inte att öka vår känsla av kompetens. Detsamma gäller även om vi väljer för lätta aktiviteter som vi enkelt klarar av. Det kommer inte göra att vi ökar vår känsla av kompetens heller. Målet är att utgå ifrån de förutsättningar som finns för dig för tillfället och lägga ribban på något som är svårt men möjligt att utföra. 

Att arbeta med känslan av kompetens är, precis som färdigheten Positiva känslor på kort sikt, sätt att motverka depression. 

FÖR SVÅRT
SVÅRT MEN MÖJLIGT
LÄTT

  Hur bygger jag kompetens?


1. Bestäm dig för att göra något som är svårt men möjligt. Tänk på att utgå från din egen förmåga och dagsform, inte vad andra klarar eller hur du fungerar en optimal dag. Exempelvis: Om man utför fysisk träning kan man tydligt märka hur olika förutsättningar man kan ha från dag till dag.


Om du gör detta upprepat blir det ofta lättare att hitta var du ska lägga målet. Man kan säga att du övar upp din inre visshet (wise mind).

2. Om du känner att något börjar bli lättare så öka gradvis svårighetsgraden över tid. Om det tvärtom blev en för svår utmaning så anpassa det till nästa gång. Ett sätt att anpassa svårighetsgraden kan vara att göra samma sak som känns svår, men att sänka kraven på dig själv gällande hur du gör det. Exempelvis: Om du har en lektion eller ett möte du behöver gå till men som känns svårt att ta dig iväg på. Då kan du testa att sänka kraven på hur social du är, hur aktiv du är eller hur mycket du ska göra resten av dagen. 


Tänk på ...

Eftersom denna färdighet utgår från din nivå så kan du ha användning för den oavsett om din nivå för tillfället är att jobba, träna och ta hand om barn, eller om du har svårt att ta dig upp ur sängen över huvud taget. Exempelvis: Om du har svårt att över huvud taget gå upp ur sängen så kan målet vara att gå från sängen till soffan. Nästa nivå, när det inte känns allt för svårt, kan vara att gå upp lite tidigare eller gå upp + borsta tänderna. 

Det är viktigt att du inte dömer dig själv om du lagt ribban för högt eller om det du klarar idag är mindre än vad du klarade igår. Öva på att ge dig själv erkännande/beröm/uppskattning för att du försökt eller gjort så gott du kunde utifrån dagens förutsättningar. 
Share by: