Call Us +1-555-555-555
Hantera Känslor logotyp

Att använda relationsfärdigheter - när det är svårt

För att vända på riktigt svåra situationer, använd färdigheterna för att påverka hur den andra personen beter sig just nu. Använd dina färdigheter när andra människor själva har väldigt bra relationsfärdigheter och envist vägrar att uppfylla dina rättmätiga önskemål eller tjatar om något som du inte vill göra. Använd färdigheterna för att få det du vill ha och behöver.

1) Beskriv den aktuella situationen och vad som har sagts. Om det inte fungerade att upprepa budskapet eller ignorera den andras angrepp, sätt ord på vad som pågår mellan dig och den andra personen nu, men utan att komma med några beskyllningar.


Exempel : ”Du har frågat mig om och om igen, trots att jag redan sagt nej flera gånger.” eller ”Det är jobbigt att hela tiden behöva be dig att tömma diskmaskinen när det är din tur att göra det”. 

Inte : ”Du vill uppenbarligen inte höra vad jag har att säga”, ”Det är ju tydligt att du inte bryr dig om mig”, ”Det verkar som att det jag säger inte spelar någon roll för dig”, ”Du tycker ju uppenbarligen att jag är korkad”. 

2) Uttryck dina känslor eller åsikter om vad som har sagts. Mitt i ett samtal som inte går så bra kan du till exempel uttrycka dina känslor av obehag inför situationen. 


Exempel: ”Jag är ledsen att jag inte kan göra det du vill, men det är påfrestande för mig att fortsätta diskutera det” eller ”Det börjar bli väldigt obehagligt för mig att hela tiden prata om det här eftersom jag inte kan göra något åt det. Jag börjar faktiskt bli arg nu” eller ”Jag är inte säker på om du tycker det är viktigt att du gör det här”. 

Inte: ”Jag hatar dig!”, ”Varje gång vi pratar om det här går du i försvar” eller ”Sluta behandla mig som en idiot!”.

3) Hävda dina önskemål i situationen. När någon tjatar på dig kan du be honom eller henne att sluta. När en person vägrar att tillmötesgå ditt önskemål kan du föreslå att ni skjuter upp diskussionen till ett annat tillfälle. Ge den andra personen tid att tänka över saken.


Exempel: ”Var snäll och be mig inte om det här igen. Jag kommer inte att ändra mig” eller ”Okej, nu slutar vi prata om det här och tar upp saken igen i morgon” eller ”Nu lugnar vi ner oss lite och sedan träffas vi för att hitta en lösning”.

Inte: ”Kan du inte hålla tyst nu!”, ”Du borde göra det här!”, ”Du borde verkligen lugna ner dig och göra det som är rätt i den här situationen”. 


4) Klargör följder. När du säger nej till någon som tjatar på dig, eller när någon inte vill ta din ståndpunkt på allvar, föreslå att ni avslutar samtalet eftersom du ändå inte kommer att ändra dig. När du försöker få någon att göra något åt dig, föreslå att du kan komma med ett bättre förslag senare. 


Exempel: ”Nu slutar vi prata om det här. Jag tänker inte ändra mig och jag tror att det här bara kommer att bli frustrerande för oss båda” eller ”Okej, jag ser att du inte vill göra det här, så låt oss försöka komma fram till något som leder till att du blir mer intresserad av att göra det”.

Inte: ”Om du inte gör det här för mig kommer jag aldrig mer att göra något för dig”, ”Om du fortsätter att tjata på mig kommer jag att polisanmäla dig och ordna så att du får besöksförbud” eller ”Herregud, vilken hemsk person du måste vara som inte vill göra det här/kräver att jag ska göra det här”. 


Problemlösning: När det du gör inte fungerar

När det du inte gör verkar fungera så behöver du stanna upp och utvärdera situationen. Det kan finnas flera saker som påverkar din förmåga att använda dig av relationsfärdigheterna på ett hjälpsamt och effektivt sätt. Gå igenom nedanstående frågor och ställ dem till dig själv för att kanske upptäcka vad du kanske behöver göra innan du provar igen.
  1. Har jag de färdigheter jag behöver? 
    Gå igenom vad du redan har provat. 

a) Vet jag hur jag ska göra för att få det jag vill?

b) Vet jag hur jag ska säga det jag vill ha sagt?

c) Följer jag instruktionerna till punkt och pricka?


2. Vet jag vad jag verkligen vill uppnå med det här samtalet?
    Fråga dig själv:

a) Är jag osäker på vad jag egentligen vill uppnå med det här samtalet? 
b) Är jag osäker på mina prioriteringar?
c) Har jag svårt att hitta balans mellan att be om för mycket eller för lite?
d) Har jag svårt att hitta balans mellan att säga nej till allt och säga ja till allt?
e) Hindrar rädsla eller skam mig från att veta vad jag egentligen vill?


3. Står mina kortsiktiga mål i vägen för mina långsiktiga?
    Fråga dig själv:

a) Vinner "nu, nu, nu" över att få det jag verkligen vill ha i framtiden?
b) Är det känslorna som styr vad jag säger och gör istället för min inre visshet?

4. Hindrar mina känslor mig från att använda mina färdigheter?
    Fråga dig själv:

a) Blir jag alltför upprörd för att kunna använda mina färdigheter?
b) Är mina känslor så starka att jag tappar förmågan att använda mina färdigheter?


5. Hindras jag av oro, antaganden och myter?
    Fråga dig själv:

a) Hindrar tankar om negativa konsekvenser mig från att agera?
"De kommer inte att gilla mig", "Hon kommer att tycka att jag är dum".
b) Hindras jag av tvivel på att jag förtjänar det jag vill?
"Jag är en sådan hemsk person, så jag förtjänar inte det här".
c) Säger jag negativa saker om mig själv som hindrar mig från att göra någonting alls?
"Jag kommer att göra fel", "Jag kommer förmodligen att bryta ihop", "Jag är så dum".
d) Tror jag på myter om relationsfärdigheter?
"Om jag ber om något visar det att jag är en väldigt svag person", "Det är bara fegisar som har värderingar".


6. Är omgivningen starkare än mina färdigheter?
    Fråga dig själv:

a) Är personerna som har det jag vill ha eller behöver starkare än jag?
b) Har andra mer kontroll över situationen än vad jag har?
c) Kommer andra människor att känna sig hotade om jag får vad jag vill ha?
d) Kommer andra människor att ha anledningar att inte gilla mig om jag får det jag vill ha?


Skriv ner andra förslag som du själv kommer på!


Tänk på ...

Ett litet manus
Ibland kan det vara hjälpsamt att skriva ner exakt vad du vill säga eller behöver göra på varje punkt ovan, tänk dig som ett litet manus. Det kan hjälpa dig att visualisera situationen framför dig och tänkt igenom vilka hållpunkter du vill förhålla dig till och återvända till ifall det blir svårt. Kom ihåg att skriva ner och förbereda dig själv när du är lugn och trygg, och därmed har tillgång till effektiv problemlösning som tar hänsyn till dina långsiktiga mål.

Share by: