Call Us +1-555-555-555
Hantera Känslor logotyp

Svart/vitt tänkande



Vad menas med ett "svart/vitt" tänkande?


Man kan säga att svart/vitt tänkande kännetecknas av ett pendlande mellan extrema ståndpunkter. Tänkandet svänger då från att se saker och ting på ett positivt, idealiserande och ”vitt” sätt, till att se saker och ting på ett negativt, nedvärderande och ”svart” sätt. Ibland pratar man också om ett ”allt-eller-intet” tänkande.

Vilka konsekvenser har ett svart-vitt tänkande?


När tänkandet pendlar på detta sätt uppstår lätt missförstånd och det är svårt att bygga upp stabila relationer till andra människor. På lång sikt har det även en negativ påverkan på personens möjlighet att utveckla en känsla för sig själv. Det är svårt att veta vem man är och vad man vill när ens sätt att tänka saknar kontinuitet och stabilitet. Ett svart-vitt tänkande kan leda till att man också uppvisar ett motsägelsefullt beteende. Om du ser en situation på ett positivt sätt den ena sekunden, medan det en stund senare har svängt så att du ser situationen i ett komplett negativt ljus – ja, då påverkas så klart ofta också ditt beteende.

Varför utvecklas ett ”svart/vitt” tänkande?


Människor med emotionell instabilitet upplever starka känslosvängningar - något som även påverkar tänkandet starkt. När känslorna förändras, ändrar alltså också tankarna sin karaktär. Detta kan vara en förklaring till hur svart/vitt tänkande uppstår.

Svart/vitt tänkande kan också förstärkas när vi växer upp i en miljö som uppvisar ett emotionellt styrt och extremt sätt att tänka. Perfektionism kan utgöra en del av denna typ av tänkande. Det är vanligt att tänkandet blir alltmer extremt, ju mer pressad och stressad en person är. Svart/vitt tänkande kan också förstärkas under alkohol- och drogkonsumtion eller i relationer där även partnern uppvisar ett emotionellt styrt och/eller svart/vitt tänkande.


Exempel på Svart-vitt tänkande:

"Om jag inte får alla rätt på provet har det gått åt skogen och jag är totalt misslyckad!"

"Den här utbildningen är verkligen den rätta för mig, det finns inget som skulle passa mig bättre!"


"Min partner är hopplös, det finns ingen framtid för den här relationen!"

"Min partner är helt underbar, han är perfekt för mig!"

Vilka färdigheter kan hjälpa mig att hantera denna form av tänkande bättre?


Öva på känsloreglering

Om du får en bättre balans i ditt känsloliv, kommer du också få bättre balans i ditt sätt att tänka. Kolla fakta om känslorna är befogade, eller ej. Öva på att gå emot känslan, särskilt när det behövs för att du ska kunna bete dig effektivt.


Träna medveten närvaro på dina tankar

  • Lär dig att observera olika former av tankar, ordna in dem i olika grupper av tankar såsom ”tankar om rädsla”, ”kritiserande tankar” och så vidare. Genom att observera tankar får du en viss distans till dem, som i sin tur gör att tankarna får mindre makt över dig.
  • Ofta blir närvaron av en känsla ett bevis för att en tanke är sann (”när jag känner mig misslyckad utgår jag ifrån att jag också är misslyckad”). Upprepa för dig själv, om och om igen: "En tanke är bara en tanke, och bara för att jag tänker det, betyder det inte att det är så!"
  • Beskriv istället för att döma. Svart-vitt tänkande innehåller nästan alltid allmänna, globala och generella uttalanden som inte är så beskrivande, därför är det bra att motverka med att beskriva icke-dömande.


Träna på ett dialektiskt tänkande

Dialektik innebär ett förhållningssätt där man utgår ifrån att det alltid finns åtminstone minst två olika sätt att se på saker och ting. Oftast finns direkt motsatta sätt att tänka och just genom att identifiera sådana ”dialektiska dilemman” kan man göra nya erfarenheter och utvecklas. Så fort du märker att du tänker för ensidigt bör du alltså hitta minst ett sätt till att se på situationen. Träna på att tänka ”både-och”.


Här är lite exempel på olika sätt att se på Annas situation. Anna ska flytta till sin första egna lägenhet och har mycket att stå i. Nu märker hon att hon fastnar i tanken om att hon vill klara allt själv. Hon övar ett dialektiskt tänkande genom att skriva ner alla möjliga tankar om sin situation:

  • Jag vill göra allt själv och ha fullständig kontroll över min situation.
  • Jag tänker ofta att jag är dålig om jag inte klarar allt själv.
  • Det kan vara viktigt att ta emot hjälp ibland, när situationen så kräver.
  • I relationer kan det vara viktigt att visa sårbarheter och inte alltid försöka framstå som stark.
  • Jag känner mig kompetent när jag bestämmer hur jag ska göra något, och sedan gör det.


Träna på Wise mind

Det är hjälpsamt att låta både ditt logiska resonemang och din känslomässiga sida få plats när du t.ex. tar beslut. Genom att arbeta både med tankar och känslor kan man nå sin inre visshet och ett visst lugn, att något är rätt just nu. Det kan vara speciellt viktigt att fråga sig: ”Vad säger mig mitt Wise mind” när man lägger märke till att ett svart-vitt tänkande påverkar tankeprocessen.


Träna på självvalidering

Validera dig själv för att det finns en anledning till att du har svårt att få balans i ditt tänkande och att det är svårt att uppnå just det

när starka känslosvängningar förekommer.


Validera andra

Validera andra för kunna se även deras perspektiv, t.ex. när det uppstår problem i relationer på grund av svart-vitt tänkande.

Läs vidare om färdigheterna:

Share by: