Misstänksamhet & paranoida tankar
Vad menas med paranoida tankar?
Paranoida tankar kännetecknas av misstänksamhet och brist på tillit till andra personer vilket kan leda till att andra uppfattas som illasinnade. Tankarna kan trigga igång både stark rädsla, panik, ilska, nedstämdhet, svartsjuka, avundsjuka och självhat.
Exempel på hur paranoida tankar kan låta:
"Jag tror att andra utnyttjar mig, även fast jag inte kan bevisa det."
"Andra pratar om mig bakom min rygg. Det går inte att lita på någon."
"Någon följer efter mig och det känns som jag kommer råka ut för något."
"Om jag öppnar mig för andra kommer de använda informationen emot mig."
"Sara sa att jag är snabb på att tolka in negativa saker i det hon säger. Det gjorde hon för att hon vill kränka mig och inte tar mig på allvar."
"Jag tror att min partner är otrogen. Det är bara en känsla jag har."
Vad är funktionen med paranoida tankar?
Denna typ av tankar syftar säkerligen till att skydda personen från att bli sårad, övergiven, attackerad, bedragen eller behandlad på ett respektlöst sätt, dvs. att undvika ett hot. Finns det tecken som tyder på att omgivningen inte går att lita på kan det vara viktigt för personens framgång och överlevnad att faktiskt vara lite misstänksam.
De paranoida tankarna de saker man gör utifrån känslan (t.ex. att kontrollera saker) kan också fungera som ett sätt att undvika den primära känslan, exempelvis oro/rädsla eller besvikelse. Vi blir alltså upptagna med annat än att faktiskt känna det vi i stunden känner.

Misstänksamhet och olika diagnoser
När paranoida tankar uppträder som en del av en Emotionellt instabil -problematik är de stressutlösta, dvs. de uppträder när personen befinner sig i en stressig situation och avtar när personen har lämnat den stressiga situationen bakom sig.
-> Personer med en Emotionellt instabil -problematik ifrågasätter de paranoida tankarna och märker att tankarna eventuellt inte återger verkligheten på ett korrekt sätt: "Efter festen gick jag hem och tänkte att jag nog inte säker vet om de andra pratade bakom min rygg, eller inte. Kanske var det bara min känsla…"
När de paranoida tankarna är ihållande är de troligen ett tecken på en annan problematik. Det skulle kunna vara symtom för en Paranoid personlighetssyndrom, där det paranoida tänkanden kännetecknar en personlighetsstil och utgör ett typiskt mönster för hur personen fungerar – i detta fall är det alltså inte ett tillfälligt symtom som triggas igång av stress.
Paranoida tankar av en mer avvikande natur kan uppträda inom ramen för en psykotisk sjukdom, t.ex. en starkt utpräglad förföljelsemani. De paranoida tankarna uppträder då samtidigt som en hel mängd andra psykotiska symtom (t.ex. hallucinationer och andra tankestörningar) som gör att personen har svårt att fungera och kommunicera på ett adekvat sätt.
-> Personer med en psykotisk störning ifrågasätter inte de paranoida tankarna utan uppfattar verkligheten på det sätt som tankarna återger.
Hur kan en överdriven misstänksamhet uppstå?
(se även Bio-social teori)
Möjligen finns biologiska faktorer som gör att vissa människor har större sårbarhet för att reagera med överdriven misstänksamhet än andra. Som du redan vet kan misstänksamhet också uppträda i samband med att en psykossjukdom debuterar. Denna störning anses styras stark av biologiska faktorer.
Miljöfaktorer kan också förstärka misstänksamhet:
- Överdriven misstänksamhet kan förklaras utifrån personens historia; en person lär sig att det inte går att lita på människor, om hon eller han växer upp i en miljö där människor bryter mot lagar, regler, normer och löften, samt inte hanterar barnet med respekt.
- Misstänksamhet kan också förstärkas om personen befinner sig i en aktuell situation med människor som inte är tillits- och förtroendefulla.
- Som du redan har läst triggas misstänksamhet ofta igång av stress och kan således vara stressrelaterad. Den mest extrema formen av stress är att uppleva traumatiska situationer. Misstänksamheten är då ofta sammankopplad med en stark rädsla för att något hemskt ska hända igen.
Misstänksamhet förstärks också om personen i fråga upplever sig ha saker att dölja.
Vilka problem kan uppstå i samband med överdriven misstänksamhet?
- Relationsproblem, gräl och bråk är vanligt när misstänksamhet påverkar en person.
- Återkommande relationsproblem kan göra att andra lämnar relationen eller att personen själv väljer isolering för att slippa utsättas för återkommande besvikelser.
- Vanligt är också försämrad självkänsla, minskat självförtroende, en negativ självbild och hopplöshet eftersom personen förlorar hoppet om en tillitsfull värld.
Vilka färdigheter hjälper dig att hantera överdriven misstänksamhet?
Minska dina sårbarheter
Undersök vad som bidrar till stress i din vardag och försök hitta sätt att hantera den. På detta sätt kan du minska risken för stressutlöst misstänksamhet. I perioder skulle det kunna innebära att du behöver dra ner på kraven på jobbet, skaffa hjälp för att ta hand om dina barn på bästa sätt eller att lämna relationer som leder till stress på grund av många konflikter. Arbeta med att minska din sårbarhet generellt.
Tala med en läkare
Har du extremt svårt för att få distans från och ifrågasätta misstänksamheten kan medicinsk behandling hjälpa dig under en viss tid. Misstänksamhet kan vara mycket stressande i sig, det är därför viktigt att behandla den om den blir alltför stark eller långvarig.
Utmana tankarna
Försök att ifrågasätta paranoida tankar. Använd ett dialektiskt förhållningssätt där du formulerar åtminstone minst ett alternativt sätt att se på det som händer (som alternativ till den paranoida tanken).
Försök att formulera ett alternativ till följande exempel – finns det en alternativ förklaring:
(1) Någon slutar prata när jag kommer in i rummet:
"De andra pratar illa om mig bakom min rygg."
eller t.ex. "De pratar om något som inte har med mig att göra men som de inte vill dela med sig av."
(2) till att min vän inte har hört av sig på flera dagar?
"Mina vänner är inte lojala mot mig, jag kan inte lita på dem."
eller t.ex. "Ibland kan ju hen vara väldigt upptagen, det kan vara något sånt".

Kolla fakta
Ta ställning till om jag faktiskt befinner mig i en trygg och tillitsfull miljö, eller inte. Ta ställning till om jag generellt sett har fog för att reagera med misstänksamhet om och om igen: Uppstår mina paranoida tankar som ett resultat av min historia? Gör tidigare erfarenheter att jag ”överreagerar” med misstänksamhet?
Kolla fakta vad gäller specifika situationer när paranoida tankar uppträder och försök att gå emot tankarna när du inte hittar bevis som talar för att de stämmer med verkligheten.
Använd medveten närvaro
Träna dig på att observera paranoida tankar och att sätta ord på dem (t.ex. tankar om att någon är otrogen, tankar om att andra ljuger, tankar om att någon talar illa om mig).
-> Ifrågasätt tankarna vid ett annat tillfälle, när det hunnit gå lite tid, och när du inte längre befinner dig i en stressig situation
Säg till dig själv: Tankar är bara tankar, bara för att jag tänker så, betyder det inte att verkligheten är så.
Agera utifrån dina värderingar och ditt Wise-mind: Träna på att känna efter vad din inre visshet/ditt Wise-mind talar om för dig. Vilka värderingar har du? Hur vill du vara som vän och kollega. Vill du vara en person som ständigt präglas av misstänksamhet? Vill du vara totalt isolerad? Är du beredd på att relationer alltid innebär att ta vissa risker? Agera effektivt utifrån de långsiktiga mål som du har.
Rubrik?
Tänk på nackdelarna med att ge dig hän åt misstänksamhet: När jag tillåter misstänksamheten att spridas och hålla i sig under lång tid, vet jag att jag mår sämre, mina relationer försämras och mina tankar blir som låsta och kretsat alltmer om just detta.
Självvalidering
Validera dig själv för att du har en svår historia, att det finns skäl till att du har en sårbarhet för att reagera med misstänksamhet – även när det inte finns fog för det.
Validera dig själv för att det är tufft att ifrågasätta paranoida tankar och gå emot dessa tankar.
Stanna upp
Undvik att agera på paranoida tankar genom att gå emot tankarna och de känslor som de triggar igång. Ofta betyder det att använda färdigheter som minskar ilska och irritation: lämna situationen om du har starka impulser att gå till attack, försök annars att vara vänlig, sök kontakt, visa intresse istället för att vara misstänksam och hemlighålla saker, berätta om tankar och känslor, småle om det går och försök slappna av i kroppen.
Träna på att reglera dina känslor som uppstår vid misstänksamhet.
Läs vidare om färdigheterna:
Vilken uppgift eller övning kan jag utföra under kommande vecka om jag vill arbeta med detta tema?
· Försök att hitta svar på följande frågor under kommande vecka: Tänk på vilka nackdelar som finns med att låta misstänksamheten breda ut sig.
· Gå emot paranoida tankar och de känslor som de skapar genom någon eller några av förslagen ovan.