Radikal acceptans
När används radikal acceptans?
Vissa situationer går att förändra, andra inte
Har du tänkt på att många situationer går att förändra?
Om du till exempel inte har mjölk hemma kan du gå till affären och handla. Men självklart måste du först ha märkt att mjölken är slut. Du behöver alltså egentligen alltid acceptera nuet, även när du kan lösa problem och förändra direkt. Det finns också situationer i livet som inte går att förändra. Säkert har du redan varit med om det. Ett exempel är när du märker att du är genomförkyld och har feber: ”Jag har ont i halsen, är varm och har svårt att koncentrera mig. Det känns jobbigt, men det är bara att gilla läget. Jag måste sjukskriva mig idag.” Ett annat exempel kan vara något som hänt tidigare: ”Mina föräldrar skildes när jag var åtta år och det mådde jag inte bra av då.”
Vissa saker kan du förändra med tiden. Du kan till exempel förändra något som ledde fram till en viss situation, så att det inte händer igen. Men din historia kan inte göras ogjord – du bär med dig din ryggsäck med alla dina erfarenheter genom livet, och den formar dig till den du är. Din historia förblir alltså som den är, men du kan jobba med hur du låter dina erfarenheter påverka dig här och nu.
Använd radikal acceptans när något inte går att förändra
Radikal acceptans hjälper dig att hantera smärtsamma situationer som inte går att förändra. Radikal acceptans är delvis en tankemässig färdighet som utgår från följande antaganden:
- Jag lägger märke till att det finns något i min verklighet som inte kan förändras.
- Jag inser att det inte är effektivt att försöka förändra något som inte går att förändra.
Radikal acceptans kan också kännas i kroppen. Du kan känna att du helt och fullt accepterar hur saker och ting är, och bli lugn inombords av det.
Du har säkert redan använt radikal acceptans, till exempel när du har varit tvungen att ta svåra beslut eller stå ut med något – och när du har lyckats ta dig igenom situationen utan att göra något som förvärrar den. Kanske har du behövt acceptera uppbrottet från en relation radikalt? Kanske har du sökt dig till ett nytt jobb eller en ny utbildning och behövt acceptera radikalt att det du först provade inte passade dig?
- Hur kan någon kräva att jag ska acceptera det här? Är det menat att jag ska tycka att det var bra, det som hände? Det kan och vill jag inte!
- Radikal acceptans innebär inte att du ser situationen som vare sig bra eller önskvärd. Du ser den så som den är.
- Om jag tänker på att situationen inte går att förändra känner jag bara hopplöshet – är det acceptans? Jag vill ge upp och försöker inte ens påverka det jag kan påverka i situationen.


Radikal acceptans genom medveten närvaro
- Observera omgivningen eller fokusera på det som händer inuti dig själv. Inta en öppen, upprätt och tillåtande kroppshållning med öppna handflator och ett småleende.
- Beskriv något du lägger hela din uppmärksamhet på, till exempel naturen som omger dig.
- Delta i en aktivitet med hela din uppmärksamhet. Följ varje kroppsrörelse och försök bli ett med rörelsen. Observera dina andetag och uppmärksamma varje in- och utandning.
Fem steg mot radikal acceptans
1. Bestäm dig
Bestäm dig för att välja ”vägen mot acceptans” i stället för ”den gamla vägen” där du ville ha verkligheten som den ”borde” vara. Detta beslut behöver du ta ofta, om och om igen.
2. Identifiera icke-förändringsbart
Identifiera det som inte går att förändra. Upprepa för dig själv vad du behöver acceptera radikalt, säg det gärna högt: ”Jag behöver acceptera att verkligheten ser ut så här och att jag inte kan förändra det". Finns det något du behöver acceptera radikalt? Börja gärna med något vardagligt, som att du kan behöva acceptera att du just nu har svårt att sova bra. Hur skulle ditt eget exempel kunna se ut?
3. Visa acceptans i ditt kroppsspråk
Det är lättare att nå radikal acceptans om du andas lugnt, har en öppen, upprätt och tillåtande kroppshållning, öppna handflator och ett avslappnat uttryck i ansiktet tillsammans med ett småleende (om du vill, läs mer om detta i avsnittet Småleende).
4. Identifiera känslor
Hur känns det när du radikalt accepterar det som inte går att förändra? Försök att acceptera dina känslor. ”När jag accepterar detta radikalt, känner jag … Jag hittar var i kroppen känslan finns och försöker acceptera den, låta den få finnas till – utan att vilja hålla fast eller skjuta bort den.”
5. Visa villighet, också i handling
Var villig att göra det som krävs, det som fungerar, i stället för att fastna i egensinne. Var tålmodig och öppen för det som är möjligt. Försök inte förändra och fixa när det inte går. Hur skulle du bete dig annorlunda om du accepterade just detta radikalt? Formulera ett litet steg. Visa din acceptans i handling. Säg återigen högt för dig själv vad du accepterar, när du har tagit ett första steg mot att visa radikal acceptans.
Prova själv! Testa olika sätt att tänka under fysisk ansträngning.
Sträck ut båda händerna rakt framför dig och håll dem utsträckta en längre stund. Håll kvar händerna trots att det börjar bli besvärligt och obehagligt (om du inte har något kroppsligt problem med armarna eller axlarna förstås). Prova sedan att tänka två olika grupper av tankar (se nedan) – gå fram och tillbaka mellan icke-acceptans och radikal acceptans. Skiljer sig upplevelsen åt beroende på vad du tänker?
Typiska tankar för icke-acceptans:
- Jag vill inte det här.
- Det är så himla dumt. Jag ger upp.
- Jag tycker inte om det här och vill inte känna obehag.
- Jag står inte ut.
- Det här är helt onödigt.
- Det borde vara annorlunda – mina armar borde kunna slappna av igen!
Typiska tankar för radikal acceptans:
- Det är som det är.
- Jag gör övningen.
- Det enda jag vet är att verkligheten förändras, obehaget är just nu.
- Jag klarar det, jag har klarat det förut och accepterar ögonblicket som det är.
- Jag kan inte ändra detta just nu.
- Jag står ut en liten stund till, jag andas lugnt, försöker slappna av i kroppen …
Några berättelser om radikal acceptans

Icke-acceptans skapar ilska och begränsar din förmåga till effektiv problemlösning.
- Vem tror du klarade examinationen bäst? Varför?
- Vilka tankar och beteenden i berättelsen är exempel på icke-acceptans och vilka är exempel på radikal acceptans?
- Hur märker du icke-acceptans i Lisas tankar och beteenden?
- Hur skulle Lisa kunna visa radikal acceptans?
- Vad kan hjälpa i en situation som inte går att förändra direkt?
- Om Lisa ska göra det som är möjligt – vad skulle det kunna vara?
- Hur kan Lisa visa acceptans mot sig själv och sina känslor?
Fler exempel på hur acceptans visar sig
Acceptans av anhöriga: När jag började acceptera fullt ut att min alkoholberoende pappa inte kan ställa upp för mig eller ge mig det jag önskar från en förälder, då kunde jag börja fokusera på att göra det som var bra för mig, i stället för att hela tiden vara arg och bitter över att han inte var som mina kompisars pappor. Det var som att lämna en stor tyngd bakom sig, och plötsligt blev det lättare att se andra människor som fanns där för mig, människor som erbjöd sin vänskap.
Acceptans av en separation: När min partner lämnade mig i höstas, var jag helt otröstlig. Men så småningom kunde jag acceptera radikalt att relationen faktiskt var slut, och då blev det också allt tydligare att den inte hade varit bra för mig. Med hjälp av radikal acceptans kunde jag släppa taget om relationen och titta framåt, vara öppen för något nytt. Men det var inte lätt. Ett första steg i mitt liv som singel var att anmäla mig på en dejtingsida.
Acceptans av smärta: Migrän igen! Tur att jag upptäckte den begynnande smärtan i tid. Jag försöker tänka: ”Okej, smärtan är här, det är så.” Då är det också lättare att agera effektivt och se vad jag faktiskt kan göra, som att ha solglasögon för att skydda mig från starkt solljus. Men jag behöver också acceptera verkligheten på ett djupare plan: Jag lider av kronisk migrän som begränsar mig i min vardag. Jag använder radikal acceptans för att bemöta både den kroniska migränen och reaktionen som migränen triggar hos mig (sorgen).
Acceptans av sårbarheter: Förr ville jag absolut inte veta av att jag har psykisk ohälsa och att det också finns i min familj. Men under de senaste åren har jag börjat titta närmare på det här. Jag inser nu att hopplöshet inte hjälper mig vidare. Jag försöker i stället radikalt acceptera att den här sårbarheten inte går att förändra, men att jag kan lära mig att hantera den bättre. Acceptans för mig betyder att jag är mer öppen om min diagnos och inför att ta antidepressiv medicin när jag behöver det.
Radikal acceptans i vardagen
Exempel på vardagssituationer där radikal acceptans kan hjälpa:
Situation: Jag vet vad jag vill men har svårt att nå mina mål. Ofta har jag för höga krav och blir dömande och självkritisk. Du behöver radikalt acceptera att dina förväntningar inte alltid är helt realistiska, och att du troligen har en historia som förklarar varför du är så tuff mot dig själv. Acceptera radikalt att alla behöver kompromissa ibland. Fokusera mer på att nöja dig med det du har gjort, i stället för att fokusera på det du inte kunde göra. Du blir utmattad när du försöker uppnå saker som inte är möjliga att uppnå.
Situation: Jag har gjort saker som jag ångrat i efterhand. Jag har svikit någon genom att inte göra det jag lovade.
Du behöver radikalt acceptera att det som har hänt, har hänt. Beskriv vad som ledde fram till situationen och acceptera det. Du behöver förlåta dig själv för det som har hänt, för att kunna släppa det och gå vidare.
Situation:
Jag blir glad ibland men har svårt att tillåta mig själv att vara glad.
Du behöver radikalt acceptera att det finns saker i din historia som gör att du känner så här. Samtidigt behöver du acceptera att din historia inte ska bestämma vad du gör och känner idag. Acceptera radikalt att du behöver få vara glad ibland och att du har rätt till det, precis som alla andra människor.
Situation:
Jag har svårt att få min vardag att funka och tappar ofta strukturen.
Du behöver radikalt acceptera att du har en sårbarhet, och att du behöver färdigheter för att hantera problemet. Att lära sig nya färdigheter och ta emot stöd när det behövs, är ett sätt att visa radikal acceptans för sin sårbarhet. Ofta är det också viktigt att tillåta sig att vara ledsen för att sårbarheten finns.
Situation: Jag behöver sjukskriva mig eller starta en behandling och har svårt att acceptera det.
Du behöver radikalt acceptera att du har psykisk ohälsa just nu. Säkert har du inte orsakat eller valt detta själv. Det finns omständigheter som har lett fram till hur du mår idag. Beskriv en orsak så objektivt som möjligt till att du mår som du mår. Du kanske inte har tillräckligt med färdigheter för att reglera och kontrollera starka känslor? Samtidigt behöver du radikalt acceptera att bara du själv kan ändra på saker och ting. Ibland visar du radikal acceptans genom att ta nödvändiga beslut, och till exempel starta en nödvändig behandling.
Situation: Jag har väldigt få relationer just nu. Jag är isolerad och mår inte bra av det.
Du behöver radikalt acceptera att du är isolerad just nu och att detta leder till en stor sorg. Du ska dock inte acceptera att det alltid måste vara så här. Framtiden kan du förändra.
Situation:
Jag har svårt att acceptera mig själv och min person.
Du behöver radikalt acceptera att du har utvecklat starka negativa känslor för dig själv och din person. Det finns omständigheter som har lett fram till det. Acceptera radikalt att inget barn föds självkritiskt – inte heller du. Barn föds i stället alltid med en självklar idé om att få finnas till och bli älskade. Accepterar du detta radikalt blir det mycket lättare att försöka förändra dina känslor i framtiden. Acceptera radikalt att arbetet kommer att ta tid, men att möjligheten finns. Ta ett steg i taget.
En berättelse ur livet
Med radikal acceptans funkar allt bättre
Har jag accepterat att jag har adhd? Att jag har svårt att koncentrera mig, sätta igång med saker som behöver bli gjorda och komma ihåg viktiga möten och datum? Står jag ut med att jag har svårt att sitta still? Ibland är svaret ett klart ja, och ibland …
När jag var yngre ville jag bara strunta i skola och utbildning. Det kändes så orättvist att just jag skulle ha det här problemet! Jag fick intryck av att ingen riktigt förstod. Men för några år sedan började jag mitt första jobb och fick då ett starkt stöd från main chef. Hon peppade mig att börja en vidareutbildning. Jag kunde liksom landa lite i det här med adhd under den tiden, och märkte att även jag kunde få saker att funka bra. Hon tipsade mig också om att söka information på nätet, och jag hittade organisationer som kunde stödja både mig själv och mina anhöriga. Det kändes så himla skönt – jag insåg att jag inte var ensam.

Idag tänker jag faktiskt att jag duger som jag är. Jag vet vad jag kan, samtidigt som jag är medveten om vad jag har svårt för. Jag har accepterat att adhd är en diagnos som påverkar mitt liv. Så är det. Och förresten, häromdagen kom chefen fram till mig och sa att det inte finns någon som är så kreativ och snabb i tanken som jag! Kanske har hon rätt.
Tänk på ...
Börja jobba med radikal acceptans i ”enklare” vardagssituationer. När du väl har fått en känsla för hur radikal acceptans kan hjälpa dig, kan du ta nästa steg och kanske närma dig större frågor och händelser som du behöver acceptera radikalt. Ta ett steg i taget.