Tillsammans: Om medkänsla och bekräftelse
- Av Anna Kåver/Åsa Nilsonne
- •
- 20 aug., 2018

Anna Kåver/Åsa Nilsonne Utgivningsår: 2007 Förlag: Natur och Kultur
Tillsammans tar upp den viktiga relationen – om hur vi lättare kan leva tillsammans med andra: vänner, familj, arbetskamrater och grannar. Medkänsla, empati, är kittet som binder oss samman. Det handlar om att förstå och leva sig in i andra människors känslor och sätt att tänka. Förmågan till medkänsla har ett överlevnadsvärde för oss och boken inleds med en diskussion kring empati ur ett evolutionärt och biologiskt perspektiv. Men det räcker inte alltid med att ha medkänsla med människor i vår omgivning, medkänslan behöver ges uttryck i aktiva handlingar – i validering, dvs. i bekräftelse.
När vi bekräftar en annan människa förmedlar vi att vi tar henne på djupaste allvar, att vi accepterar henne och vill hjälpa henne framåt. På så sätt ökar vi chansen att få bekräftelse tillbaka och att få känna gemenskap och respekt. I boken får du konkreta råd och tips på enkla vardagliga övningar.

Anna Kåver
Utgivningsår: 2009 Förlag: Natur och Kultur
Känslor binder oss samman, likväl som de har kraften att plåga och sära på oss. Känslor skapar vår upplevelse av identitet och självkänsla, de är verktygen för att förstå andra människor och deras intentioner och de vägleder oss till förnuftiga beslut. Känslor är, kort sagt, en nödvändig kompass i tillvarons snåriga terräng. Anna Kåver vill uppvärdera känslornas roll i vår högteknologiska tillvaro. Känslor är inte en onödig och irriterande biprodukt som gör oss ineffektiva, som stör vår rationella och prestationsinriktade tillvaro, eller som gör oss sjuka. Tvärtom, det är bra att vara känslosam, känslig, känslomedveten. Utan känslor skulle vi inte fungera, vi skulle helt enkelt inte vara mänskliga. Utan känslor skulle vi sakna drivkraften till handlingar i största allmänhet och till det kreativa skapandet i synnerhet.
I boken besöks några av psykologins grannar – evolutionsteorin, biologin, filosofin och kulturen – för att ge en fyllig bild av känslornas betydelse och den centrala roll de spelar i våra liv. Den moderna psykologins syn på känslor beskrivs utförligt och de grundläggande känslorna beskrivs i detalj. Till exempel beskrivs varför det är bra att kunna känna rädsla, hur det känns i kroppen när vi är rädda, vad som gör oss rädda och vad rädslan driver oss att göra.I slutet av boken berättar Anna Kåver om hur vi människor kan navigera klokt i känslovindarna, såväl i storm som i lätt bris. Anna Kåver vill att du som läser boken ska förstå dig själv och dina medmänniskor bättre och berättar hur du kan hantera dina egna och andras känslor. Hon vill bidra till att öka din tolerans och acceptans av dig själv som en i grunden känslosam, irrationell och oerhört mänsklig människa. Först då blir du riktigt klok och förnuftig.
Boken vänder sig främst till allmänheten, men även till patienter, professionella och studerande inom psykologi, psykoterapi och allmän vård.
Anna Kåver
Utgivningsår: 2004 Förlag: Natur och Kultur
En av grundpelarna i DBT är acceptans och denna bok vill på ett lättfattligt sätt förklara begreppet och visa hur det tillämpas. Acceptans innebär att välja att se, ha och stå ut med både sin inre och yttre verklighet, utan att fly, undvika, förvränga eller döma den – hur plågsam den än kan vara.
Ett accepterande förhållningssätt innebär inte att man avstår från att söka förändring i en svår situation, utan att man ger upp sitt krig mot tillvaron. Att acceptera är, även om det kan tyckas paradoxalt, att handla aktivt, i enlighet med sina värderingar och mål. Det är denna dialektik, ett ständigt växelspel, mellan acceptans och förändring som är en av de karakteristiska egenskaperna i DBT.